Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sekmadienį susitiks su Europos Komisijos (EK) pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Donaldu Tusku. Tuo tarpu šeštadienį D. Tuskas pokalbio telefonu metu susitarė su Ispanijos premjeru Pedro Sanchezu dėl Gibraltaro. P. Sanchezas anksčiau grasino nepritarsiantis „Brexito“ sutarčiai, jei Gibraltaro klausimas nebus išspręstas.

„Po D. Tusko ir P. Sanchezo pokalbio prieš kelias minutes mes esame vis arčiau rytojaus Vadovų Tarybos“, - tviteryje rašė D. Tusko atstovas spaudai Prebenas Aamannas.

P. Sanchezas oficialiai poziciją turėtų pareikšti vėliau. Pasak diplomatų, Didžiosios Britanijos ir Ispanijos derybininkai visą naktį kalbėjosi su ES atstovais, siekdami užtikrinti Madridą, kad Gibraltaro klausimas bus išspręstas, o Ispanija nebus palikta be svaraus žodžio.

„Derybos vyko visą naktį. Tik prieš kelias minutes D. Tuskas ir P. Sanchezas pasiekė susitarimą dėl Gibraltaro. Viršūnių susitikimas vyks sklandžiai“, - „Reuters“ tikino vienas diplomatas.

Nors, tikėtina, ES vadovai pritars „Brexito“ sutarčiai, didžiausias susitarimo barjeras yra pačios Didžiosios Britanijos parlamentas, kurio nariai nusiteikę gana skeptiškai. Be parlamento pritarimo Jungtinė Karalystė gali pasitraukti iš ES neužsitikrinusi tinkamos apsaugos nuo ekonominių ir teisinių sukrėtimų.