LRT Tyrimų skyriaus publikacijoje skelbiama, kad Lietuvos įmonės arba atskiri teisininkai teikia pagalbą trečiųjų šalių piliečiams gauti teisę būti ar gyventi Lietuvoje patvirtinantį dokumentą, pateikus melagingus ar klaidinančius duomenis, pavyzdžiui, fiktyviai įdarbinant trečiųjų šalių pilietį, jo vardu įsteigiant fiktyvią įmonę Lietuvoje arba sudarant galimybę užsieniečiui už tam tikrą pinigų sumą tapti jau veikiančios įmonės dalininku ir tuo pagrindu gauti leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje.

A. Ažubalio ir L. Kasčiūno teigimu, LRT atliktas tyrimas rodo, kad „landų“ nelegaliai imigracijai vis dar atrandama, o tarpininkams numatytos baudos nepakankamai atgraso nuo teisės aktų pažeidimų. Dėl tokio nebaudžiamumo randasi vis daugiau tokia tarpininkavimo veikla užsiimančių asmenų, o tai apsunkina valstybės įstaigų darbą, kovojant su nelegalia migracija ir migracija fiktyviais pagrindais.

Seimo narių pateiktose pataisose numatyta, kad melagingų ar klaidinančių duomenų pateikimas arba pagalba užsieniečiui pateikti melagingus ar klaidinančius duomenis, siekiant užsieniečiui gauti teisę būti ar gyventi Lietuvos Respublikoje patvirtinantį dokumentą užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 3000 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 850 iki 5000 eurų. Jei nustatoma, kad pažeidimas padarytas pakartotinai, bauda tokiems asmenims sieks nuo 1000 iki 5000 eurų ir bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 2500 iki 6000 eurų.