37 m. 165 cm ūgio Ingrida atvykusi į sanatoriją GRADIALI, kur laimėjo lieknėjimo programą, svėrė 86 kg. Nors iš pažiūros simpatiška moteris tikrai neatrodė stora, išmatavę kūno apimtis ir pasvėrę specialistai nustatė 1-ojo laipsnio nutukimą.

„Atsižvelgdami į tai sudarėme jai specialią sumažintų kalorijų dietą, nuo dienos raciono nuėmėme 500 kalorijų. Valgiaraštyje dominavo dietinis maistas: virtas garuose, troškintas, atsisakėme kiaulienos, jautienos, vietoje jų rinkomės žuvį, paukštieną, daugiau daržovių ir košių, kad gautų reikalingų skaidulų. Ingrida ir pati turėjo daug žinių apie sveiką mitybą, bet čia galbūt gavo motyvacijos to viso režimo laikytis“, – pasakojo dietistė Ivona Simokaitytė.

Specialistė akcentavo, kad tokia dieta skiriama ne tam, kad staiga imtų kristi svoris, bet priešingai – žiūrima, kad organizmas negautų didelio streso, apsiprastų su nauja mityba ir kilogramai kristų pamažu. Tik taip galima pasiekti, kad nauji mitybos įpročiai susiformuotų ilgam ir numesti kilogramai negrįžtų.

Ingrida Urbštonavičiūtė

O apmaudas, kai svarstyklės ima rodyti vėl didėjančius skaičius, Ingridai gerai pažįstamas.

„Visą gyvenimą sukuosi tarsi užburtame rate: laikausi griežtų dietų, sportuoju, bet vos tik šiek tiek atleidžiu vadeles, svoris vėl grįžta. Apmaudžiausia, kad tas „atleidžiu vadeles“ yra ne tokia griežta dieta, kurios laikiausi, bet šiek tiek į normalaus žmogaus mitybą panašėjantis režimas... Mano svoris labai greit linkęs augti, todėl jau seniai iš savo raciono esu išbraukusi bulves, batoną, alkoholį, saldainius ir bandeles. Bet ir tai neleidžia pasiekti mano taip trokštamo 75 kg svorio“, – atviravo projekto dalyvė.

Dėl nuolat grįžtančių kilogramų Ingrida sanatorijoje konsultavosi ir su psichologe.

„Ingrida – žavinga jauna ir labai motyvuota moteris, nuo paauglystės kovojanti su antsvoriu. Ji daug kartų lieknėjo, bet svoris vėl grįždavo. Kodėl taip atsitinka? Priežasčių būna įvairiausių. Mitybos įpročiai pradeda formuotis vaikystėje. Labai dažnai tėvai ragina vaikus „suvalgyti kąsnelį už mamytę, už močiutę“ ir taip vaikas mokomas nejausti sotumo jausmo arba nebepasitikėti šiuo savo pojūčiu, kuris yra įgimtas. Kartais tėvai saldumynais, skanėstais bando malšinti vaiko liūdesį, pyktį ir taip žmogus išmoksta nemalonias emocijas „užvalgyti“. Formuojasi įpročiai. Maistas tampa lengviausiai prieinama nusiraminimo priemone. Suaugę maistu malšiname įtampas, stresą. Atsiranda emocinis valgymas – valgome ne maistą, o emocijas“, – kalbėjo psichologė Anželika Korolenko.

Ingrida Urbštonavičiūtė

Ji Ingridai patarė mokytis atpažinti jausmus ir išbūti su jais. Tai sunku, baisu, tačiau įmanoma. Tam būtinas sąmoningumas, būtina keisti savo mąstymą.

„Nereikia kovoti su kilogramais, nes kariaujant išsiskiria streso hormonai. Reikia mokytis pamilti save, susidraugauti su savimi, mokytis būti čia ir dabar. Kartais žmonės kariauja su savo svoriu visą gyvenimą. Dažniausiai pasiseka tik tiems, kurie pakeičia savo mąstymą, atpažįsta savo emocijas, išgyvena jas, priima save, išmoksta būti dabartyje, mėgautis gyvenimu“, – sakė psichologė.

Ingridai ji rekomendavo lankyti mindfulness mokymus, kurie, pasak jos, padėtų pamilti savo kūną, geriau jį pajausti, o tuomet savaime pradeda tvarkytis alkio ir sotumo jausmas, žmonės pradeda sąmoningai maitintis, nelieka emocinio valgymo, tuo pačiu nebereikia spausti savęs į griežtas dietas ir pan. Moteris tvirtai pasiryžusi nuo sausio lankyti šį 2 mėnesių kursą.

Ji prisipažįsta, jog dar vis mokosi save mylėti ir šiame kelyje dar daug nenuveiktų dalykų. Žiaurios aplinkinių patyčios dėl antsvorio ją lydėjo nuo paauglystės ir, deja, nors jau seniai niekas nėra dėl to numetęs jokios replikos, tas skaudžių prisiminimų šydas dar velkasi.

„Myliu save tik gal 60 proc. Nepatikėsite, kai neseniai susitvarkiau prieš tai nelygiai augusius dantis, gal pusę metų turėjau mokytis šypsotis, mat iki šiol to tiesiog nedarydavau... Tikriausiai ir mokymasis pamilti save ir gyventi sveikai truks visą gyvenimą“, – atvirai kalba moteris.

Gana didelį postūmį teigiamiems poslinkiams Ingridai davė ir laimėtas lieknėjimo projektas.

Ingrida Urbštonavičiūtė

„Nepatikėsite, kokio didelio palaikymo sulaukiau iš aplinkinių, visi džiaugėsi mano ryžtu ir noru keistis, ir, žinoma, pastebėjo pasikeitusias linijas. Nustebau, kad atsirado nemažai tokių, kurie sakė, kam tau lieknėti, juk ir taip gerai atrodai. Nors žinau, kad pasitempti yra kur, tokie žodžiai vis tiek malonūs“, – šypsosi Ingrida.

Žodžiai žodžiais, bet ji gali pasigirti ir džiuginančiais skaičiais: nors per dvi projekto savaites nukrito tik 2 kilogramai, moteris, jau perpratusi savo organizmą, žinojo, kad procesas pajudėjo. Ir tikrai – grįžus namo per savaitę nukrito dar 2 kg. Bet dar daugiau už 4 atsikratytus kilogramus vilnietę džiugina ženkliai pasikeitusios kūno apimtys: 4 cm sumažėjo šlaunų ir klubų apimtys, 3 cm – talija, 2 cm – krūtinė, 5 cm – pečiai, 3 cm – žastai.

„Moterys turėtų suprasti tą mano džiaugsmą, kai supranti turinti eiti pirkti naujų džinsų ar suknelės ne dėl to, kad neturi kuo apsirengti, bet dėl to, kad jie per dideli! Ką gi, maloniai pavaikščiojau po nuostabius Palangos butikus ir stebėtinai nedidelėmis kainomis, lyginant su Vilniumi, atsinaujinau garderobą“, – pasakoja Ingrida.

Moteris dėkinga už gautą postūmį gyventi sveikiau ir visa širdimi stengiasi toliau laikytis sveiko gyvenimo būdo.

„3–4 kartus per savaitę einu sportuoti, savaitgaliais stengiuosi daug vaikščioti. Daug dėmesio skiriu maistui, laikausi valgymo režimo. 7 val. pusryčiaudama renkuosi košę ar duonos riekę su avokadu ir lašiša, 10 val. priešpiečiams suvalgau keptą obuolį su cinamonu, pietus valgau 12 val. Į darbą atsinešu namie ruoštą vištieną ar žuvį su daržovėmis, pavakariams prie arbatos suvalgau sūrio riekelę, o vakarienę, priklausomai, būna ar ne tą dieną treniruotė, valgau arba 18 val., arba 19.30 val. Jei vėlesniu laiku – pasitenkinu baltyminiu kokteiliu, jei ankstėliau – kažką panašaus kaip ir per pietus, tik mažesnę porciją“, – pasakoja Ingrida.

Ji priduria, jog sanatorijoje puikiai išsivalė visas organizmas, paspartėjo medžiagų apykaita, kuri nebuvo greita, šiek tiek susitraukė skrandis, tad dabar netenka kęsti alkio valgant mažas porcijas. Ingrida labai džiaugiasi gautomis lieknėjimo pamokomis ir nuostabia GRADIALI dovana.

Išlydėdama dalyvę sanatorijos vyr. gydytoja Jovita Jočienė palinkėjo jai toliau žiūrėti mitybą, tęsti išmoktus pratimus, kad būtų visada teigiamos emocijos ir rekomendavo atvykti po kelių mėnesių pratęsti šitą programą, norint pasiekti dar geresnių rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)