„Jokių derybų tikrai nebus. Kalėjimų departamento atstovai važinėja po įstaigas ir kalbasi su kaliniais, aš nematau, dėl ko turėčiau derėtis“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad netvarka įkalinimo įstaigose turi baigtis. Pasak ministro, negalima leisti, kad alkoholio iš produktų pasigaminę kaliniai smurtautų prieš kitus kalinius.

„Jie badauja ne tik dėl įsakymo, jiems daugiau kas nepatinka. Jiems nepatinka, kad mes daugiau kontroliuojame, darome patikrinimų, sustiprėjo kriminalinė žvalgyba, turime naują vadovą, pavojingi nusikaltėliai perkeliami į kitas įstaigas. Visas mūsų naujų priemonių kompleksas jiems nepriimtinas ir jie streikuoja“, – tvirtino E. Jankevičius.

„Manau, kad mes nusileisti tiesiog negalime“, – pridūrė jis.

Teisingumo ministras sakė nesibaiminantis, kad pataisos namuose gali kilti riaušės. Jo teigimu, namų vadovai garantuoja, kad suvaldys situaciją.

E. Jankevičius tvirtino, kad už griežtesnę tvarką įkalinimo įstaigose yra ir ten dirbantys pareigūnai.

„Manome, kad einame teisingu keliu. Matau po šitos akcijos, kad mūsų priemonės yra teisingos“, – sakė jis.

Ministras teigė, kad direktorių taryboje bus svarstoma, kokių naujų priemonių imtis dėl tvarkos užtikrinimo laisvės atėmimo įstaigose, teikiant pagalbą bausmę atliekantiems ar atlikusiems nuteistiesiems.

Masiniai protestai Pravieniškių, Alytaus, Marijampolės, Vilniaus pataisos namuose bei Kauno ir Lukiškių tardymo izoliatoriuose prasidėjo praėjusią savaitę, Teisingumo ministerijai sugriežtinus vidaus taisykles. Keli kaliniai bandė atkreipti administracijos dėmesį žalodamiesi rankas, vėliau šimtai nuteistųjų atsisakė maisto.

Sugriežtinimai numato draudimą su savimi turėti sugedusius maisto produktus, patalynę išduoti tik nakčiai, apriboti vaisių, daržovių, sulčių kiekiai, nustatyti griežtesni daiktų saugojimo sandėlyje terminai, svoris.

Apie tai, kas daugybę metų vyko „bachūrų“ valdomuose Pravieniškių pataisos namuose, kaip kalinių gyvenimas pasikeitė po garsiojo televizijos projekto „Chorų karai“, kaip užversti pačio baisiausio gyvenimo puslapį ir iki šiol neskelbtus faktus apie gyvenimą zonoje skaitykite po savaitės pasirodysiančioje DELFI spec. korespondento Dainiaus Sinkevičiaus knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“. Šioje knygoje – ir itin atviros nuteistųjų išpažintys.

„Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei, – sako DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

Leidykla „Baltos lankos“ jau pradėjo išankstinę knygos „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ prekybą internetu – ją galima įsigyti paspaudus šią nuorodą.

„Pravieniškių mafija“ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi asmenys iš pavojingų organizuotų nusikalstamų grupuočių. Susikūrę kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai.