Parlamentarai ketvirtadienį nesvarstys opozicijai priklausančių konservatorių rezoliucijos, kurioje pateikti pastarieji siūlymai, nes Seimas neįtraukė šio klausimo į plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Pirmu balsavimu Seimas nesutiko rezoliucijos svarstyti iki pietų, su 2019 metų biudžeto projektu, o vėliau nepritarė, kad rezoliucijos svarstymas apskritai būtų įtrauktas į darbotvarkę. Už įtraukimą balsavo 40 Seimo narių, prieš 73, o susilaikė 7 parlamentarai.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, frakcijos nariai dirbantys Biudžeto ir finansų komitete Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas rezoliucijoje siūlo moratoriumą biudžeto svarstymui tol, kol Vyriausybė ir Seimo komitetai nepateiks artimiausiems metams projektuojamų atlyginimų viešajame sektoriuje tendencijų.

Rezoliucijoje jie siūlo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui nedelsiant pateikti apibendrintą informaciją, kokios viešosios savivaldybių paslaugos labiausiai nukentės, jeigu kitais metai savivaldybės turės įgyvendinti Vyriausybės siūlomus sumažintus savivaldybių biudžetus.

Kartu siūloma Vyriausybei nedelsiant parengti ir pateikti Seimui įstatymų projektus, kurie leistų kitąmet įgyvendinti patvirtintos mokesčių reformos moratoriumą – tai leistų 2019 metais valstybės ir savivaldybių biudžetuose numatyti reikalingą 300 mln. eurų sumą tam, kad viešojo sektoriaus atlyginimų problema būtų pradėta spręsti kompleksiškai ir iš esmės.

Parlamentarai ketvirtadienį pradeda pirmąjį 2019 metų biudžeto projekto svarstymą – išklausys komitetų siūlymus dėl papildomo finansavimo ir grąžins projektą taisyti Vyriausybei, o patvirtinti turėtų gruodžio 6 dieną.

Valstybės kontrolės teigimu, pagal suplanuotus kitų metų valdžios sektoriaus biudžetus, valstybei nėra erdvės prisiimti daugiau įsipareigojimų.