JAV prezidentas gyrė Saudo Arabiją dėl žemų naftos kainų, nekreipdamas dėmesio į perspėjimus, kad taip jis suteikia Rijadui atleidimą dėl žurnalisto nužudymo.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adel al Jubeiras trečiadienį pareiškė, kad raginimai sosto įpėdinį patraukti atsakomybėn dėl šios šiurpios žmogžudystės nebus toleruojami.

Jo perspėjimas pasirodė po D. Trumpo komentaro dėl žemų naftos kainų, kurios yra tarp jo priežasčių nespausti Rijado, nors CŽA, kaip pranešama, rado tvirtų įrodymų, kad sosto įpėdinis, de facto Saudo Arabijos valdytojas, yra susijęs su J. Khashoggi nužudymu.

„Saudo Arabijoje vadovybė yra raudona linija. Dviejų šventųjų mečečių saugotojas (karalius Salmanas) ir sosto įpėdinis yra raudona linija“, – britų transliuotojui BBC sakė A. al Jubeiras.

„Jie atstovauja kiekvienam Saudo (Arabijos) piliečiui, ir kiekvienas Saudo (Arabijos) pilietis atstovauja jiems. Ir netoleruosime jokių diskusijų apie dalykus, menkinančius mūsų monarchą ar sosto įpėdinį“, – pabrėžė ministras.

JAV gyvenęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, kuris rašydavo laikraščiui „The Washington Post“ ir kritiškai vertindavo princą Mohammedą, spalio 2 dieną buvo atviliotas į karalystės konsulatą Turkijos Stambulo mieste ir ten nužudytas. Pranešama, kad jo palaikai buvo supjaustyti.

Ilgai neigę bet kokias sąsajas su J. Khashoggi dingimu, Saudo Arabijos pareigūnai galiausiai pripažino, kad žurnalistas konsulate buvo nužudytas, ir sakė, kad dėl to buvo suimtas 21 žmogus. Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad nutekintoje CŽA analizėje yra kaltinamas Saudo Arabijos sosto įpėdinis.

Vis dėlto D. Trumpas, trečiadienį atostogaudamas savo viloje „Mar-a-Lago“ Floridoje, dar tvirčiau nei antradienį pareiškė, kad iš esmės ignoruoja J. Khashoggi nužudymą dėl svarbesnių JAV strateginių ir komercinių interesų.

„Naftos kainos mažėja. Puiku! Tai tarsi didelis mokesčių sumažinimas Amerikai ir pasauliui. Mėgaukitės! 54 JAV doleriai (47,3 euro), o gi buvo 82 JAV doleriai (71,9 euro)“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“. – Ačiū, Saudo Arabija, bet sumažinkime (kainas) dar labiau!“

Vos prieš dieną JAV prezidentas pažadėjo, kad, nepaisydamos brutalaus žurnalisto J. Khashoggi nužudymo, Jungtinės Valstijos išlaikys „tvirtus“ ryšius su Rijadu.

Šį sprendimą D. Trumpas paaiškino savo noru užtikrinti, kad naftos kainos liktų mažos.

A. al Jubeiras tvirtino, kad princas Mohammedas nėra susijęs su J. Khashoggi nužudymu.

„Mes tai pasakėme labai aiškiai. Vykdome tyrimus ir nubausime asmenis, kurie yra už tai atsakingi“, – nurodė jis.

A. al Jubeiras paragino Turkiją pateikti visus turimus įrodymus apie nužudymą ir liautis tekinti informaciją.

Ministro teigimu, J. Khashoggi nužudymas buvo žvalgybos pareigūnų „nedora operacija“.

A. al Jubeiras taip pat sakė, kad bet kokios galimos JAV sankcijos Saudo Arabijai būtų trumparegiškos.

Trumpo liaupsės

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėkoja Saudo Arabijai už mažėjančias naftos kainas.

„Naftos kainos krenta. Nuostabu!“, – rašė jis tviteryje. Tai yra „kaip didelis mokesčio sumažinimas Amerikai ir pasauliui. „Ačiū Saudo Arabijai, bet mažinkime labiau!“ – pridūrė D. Trumpas.

Prieš tai naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Saudo Arabijos naftos gavyba lapkričio pradžioje padidėjo iki rekordinio lygio – 10,9 mln. barelių per dieną. Didesnė pasiūla paprastai mažina kainas.

D. Trumpas praeityje ne kartą kaltino Saudo Arabiją ir Naftą eksportuojančių šalių organizaciją (OPEC) ribojant gavybą ir taip dirbtinai didinant naftos kainas. Jis kelissyk reikalavo mažesnių kainų.

Nuo spalio pradžios JAV naftos kaina smuko beveik 30 proc. iki šiuo metu 54 dolerių už barelį. Tačiau ekspertai kainos mažėjimą aiškina ne tik didesniu Saudo Arabijos išgaunamu naftos kiekiu. Ir kitos naftos milžinės, pavyzdžiui, Rusija, smarkiai išplėtė gavybą. Be to, anot ekspertų, sankcijų OPEC narei Iranui poveikis pasirodė esantis gerokai silpnesnis nei tikėtasi.