Po virtinės džihadistų įkvėptų sąmokslų ir atakų šalies teritorijoje ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sakė, kad jo vyriausybei reikia didesnių galių atimti pilietybę iš asmenų, nuteistų už teroristinę veiklą.

„Terorizmo aktus vykdantys žmonės atmeta absoliučiai viską, ką palaiko ši šalis“, – per paskubomis surengtą spaudos konferenciją pareiškė S. Morrisonas.

„To negalima toleruoti, ir tie, kas vykdo tokią veiklą ir turi pilietybę kitur – arba mes turime priežasčių manyti, kad turi – gali išvykti“, – sakė jis.

Pagal dabartinį Australijos pilietybės įstatymą galima atimti pilietybę iš žmonių, įkalintų už teroristinę veiką šešeriems ar daugiau metų, tačiau tik tais atvejais, jei jie jau turi dvigubą pilietybę.

S. Morrisonas šiuos apribojimus pavadino nerealistiškais ir sakė, jog įstatymas turėtų būti išplėstas, kad visus už teroristinius nusikaltimus nuteistus žmones, netgi australus, kurie Australijos pilietybę įgijo gimdami, būtų galima deportuoti, jei galima „pagrįstai tikėtis“, kad jie gaus pilietybę kitoje šalyje per savo tėvus ar senelius.

Konservatorių vyriausybė Pilietybės įstatymo pataisos projektą su numatytomis naujomis galiomis pateiks iki metų pabaigos, sakė ministras pirmininkas.

Projektu taip pat bus siekiama įgaliojimų skelbti „laikinus pašalinimo įsakymus“ vadinamiesiems sugrįžusiems užsienio kovotojams – Australijos piliečiams, kurie vyksta į konfliktų zonas kovoti ekstremistų gretose.

Ši pagal Didžiosios Britanijos įstatymą parengta nuostata sudarytų sąlygas Australijai laikotarpiui iki dvejų metų uždrausti piliečiui grįžti ir nustatyti griežtas sąlygas jo veiklai jam sugrįžus.

S. Morrisonas veiksmų ėmėsi dvi dienos po to, kai Melburno policija areštavo tris Australijoje gimusius turkų kilmės vyrus, kurie, kaip įtariama, planavo šaudynes šiame mieste.

Mažiau nei dviem savaitėmis anksčiau Somalyje gimęs, bet vaikystėje su šeima į Australiją atvykęs vyras Melburne švaistėsi peiliu. Jis nužudė vieną vyrą, sužeidė dar du žmones ir buvo policijos nušautas.

Pasak pareigūnų, visus šiuos keturis vyrus įkvėpė „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų propaganda, nors nė vienas jų neturėjo tiesioginių ryšių su kokiomis nors ekstremistų organizacijomis.

Vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas sakė, kad nuo 2014 metų Australijoje buvo įvykdytos septynios su terorizmu susijusios atakos, be to, pareigūnai užkirto kelią dar 15 planuotų išpuolių.

Pagal dabartinius įstatymus pilietybė jau buvo atimta iš devynių nuteistų teroristų, pridūrė ministras.

„Apskaičiavome, kad yra maždaug 50 dvigubą pilietybę turinčių australų, iš kurių būtų galima atimti pilietybę pagal dabartines nuostatas, o su pakeitimais, apie kuriuos skelbiame šiandien, (tokių žmonių) būtų dar daugiau“, – pažymėjo P. Duttonas.

Vyriausybės pasiūlymas neabejotinai padidins įtampą tarp valdžios ir dalies Australijos musulmonų bendruomenės.

Keli islamo lyderiai jau boikotavo šiai savaitei siūlytą susitikimą su S. Morrisonu, jam pareiškus, kad bendruomenei reikia labiau pasistengti kontroliuoti ekstremistus savo gretose.