– Ar turite kriterijus, pagal kuriuos spręsite, kad priemonių paketas, skirtas mažinti kainas, yra veiksnus?

– Iš esmės yra keli kriterijai, kaip apsispręsti ir nuspręsti. Bet kokiu, atveju tai yra pamatuojami dalykai.

Turėsime dvi institucijas, kurios vykdys stebėjimą, kokie pokyčiai vyko per ketvirčio metų laikotarpį. Tai matysime.

Antras rodiklis, mano galva, yra labai svarbus ir norėtųsi, kad jis gerokai keistųsi – jeigu mes nebebūsime antroje vietoje Europos Sąjungoje, iškart po Rumunijos pagal tai, kiek mūsų namų ūkis išleidžia maistui.

Tokiu atveju, turėsime kitus skaičius ir atsiras galimybės tas pajamas, kurias gyventojai gaus (ir dėl gyventojams kitais metais numatytos mokestinės reformos, dėl kurios planuojamas pajamų gausėjimas), panaudoti kitoms reikmėms, ne vien tik arba ne didžiąją dalį maistui.

– Jūsų tikslas – maisto kainos turi mažėti. Tai kiek?

– Tikrai sakau, koks yra mūsų tikslas – esame numatę gana daug priemonių, kurios pradės būti įgyvendinamos sausio 1 d. dėl gyventojų pajamų gausinimo. Vienintelis dalykas ir noras – kad tų pajamų, tų pajamų gausinimo nesuvalgytų kylančios maisto kainos.

Jeigu matysime tuos kriterijus, kuriuos paminėjau, kad gyventojai gali vis daugiau savo namų ūkio pajamų skirti kitiems poreikiams tenkinti, tai bus rezultatas. Suprantame, yra tam tikras infliacijos poveikis, kuris tikrai bus. Prognozuojama, kad infliacija bus mažesnė negu šiemet.

Toliau matome kriterijus, kurie nuo mūsų nepriklauso, labai nepriklauso. Tai tas pats energetinių resursų brangimas. Tai sudaro tam tikrą dalį. Tai objektyvūs dalykai. Matysime, ar nėra apgaudinėjami vartotojai, ar pelno maržos tokios, kurios verčia galvoti apie tam tikrą godumą, ar tikrai šiandien nėra galimybių didinti konkurenciją.

Manau, kad dar neišnaudojome visko, ką galime padaryti, todėl vyriausybėje ir yra tas priemonių planas, kad smulkus ir vidutinis verslas būtų skatinamas dalyvauti toje trumpoje maisto tiekimo grandinėje, kad nuo gamintojų iki vartotojų būtų kuo trumpesnis kelias, galbūt tiesiogiai būtų skatinama kooperacija ir kooperatyvų prekyba. Tai yra tos priemonės, kurios turi duoti rezultatą.

– Ar pats esate patenkintas planu, tuo, kas iš jo liko?

– Aš tikrai esu patenkintas. Liko tos priemonės, kurios yra realios, kurios bus įgyvendintos ir kurios duos poveikį.