Politikas nuo 2008 metų gruodžio pradžios iki 2012 metų lapkričio pabaigos vadovavo 15-ajam ministrų kabinetui.

„Valstiečių“ deleguotas komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas BNS teigė, kad A. Kubiliaus bus klausiama, kada jis suprato, kad krizė jau ateina, ar žinojo apie Finansų ministerijos ekspertų įspėjimus, ar tą informaciją vertino ir ar suprato, kokį nuosmukį Lietuva patirs.

„Mums įdomu, kaip jie matė, kaip ta krizė plėtosis, kokie padariniai, kokie sektoriams labiausiai smogs. Ar jie tą vertino, ar kalbėjosi su bankais“, – BNS sakė S. Jakeliūnas.

Taip pat su bus aptartas valstybės skolinimasis iš įvairių šaltinių.

„Kur ta riba buvo palūkanų, už kiek buvo dar priimtina skolintis. Ar buvo su prezidente konsultacijų dėl skolinimosi iš TVF“, – teigė komiteto vadovas.

Anot jo, A. Kubiliaus liudijimas turėtų būti priešpaskutinis, po savaitės į komitetą ketinama kviesti tuometinę finansų ministrę, konservatorių kandidatę į prezidentus Ingridą Šimonytę.

A. Kubilius yra Biudžeto ir finansų komiteto narys, tačiau jis nusišalino nuo krizės priežasčių tyrimo, pareiškęs, kad nemato jo prasmės.

Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos.