Pirmadienį socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip didžiulės bangos nuplauna kelis daugiaaukščio pastato balkonus.

Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad populiarūs turistiniai rajonai buvo apsemti per smarkias liūtis, prasidėjusias dar šeštadienį. Stichija, tiesa, jau kiek aprimusi, šėlsta dar ir antradienį.

Lietuvis V. Zaleckas į Tenerifę skrido tikėdamasis gero oro, tačiau juokiasi, kad lūkesčiai nepasiteisino – lijo visą savaitę.

Tačiau prastą orą atpirko pamatyti galingos audros vaizdai.

Salos šiauriniame Puerto de la Kruso mieste apsistojęs vyras pasakojo iš pradžių net nesupratęs, kokio masto audra užklupo Tenerifę.

„Nelabai supratau, kad ten katastrofa, kol nepamačiau apie tai informuojančio lapelio. Jie iškabinėti visame mieste. Buvo skelbiama, kad padėtis – katastrofinė. Naujienų labai nesekiau, nes jos yra ispanų kalba, tačiau pamatęs tuos lapelius nuėjau pasikalbėti su viešbučio darbuotojais. Jie sakė, kad daugiausia paveikta šiaurinė salos dalis, kurią užklupo anomalija“, – pasakojo vyras.

Viešbučio personalas jam sakė, kad buvo keli miesteliai, kuriuos smarkiai užtvindė: gatvės pilnos vandens, vyko evakuacija.

Audra Tenerifėje, Vilmanto Zalecko nuotr.

„Mes pačiame Puerto de la Kruse gyvenome, čia tarsi tokia sostinė, vienas didesnių miestų, tai ten tokios bangos buvo, kaip užfiksavau vaizdo įrašuose. Šis miestas yra aukštėliau, ant kalno, tad pačios didžiausios bangos čia nepasiekė, tačiau kai kuriose teritorijose jos buvo išties labai aukštos“, – sakė V. Zaleckas.

Pasak jo, visi paplūdimiai Puerto de la Kruse buvo užtverti. Visgi atsirado smalsuolių, kurie norėjo prieiti arčiau vandens ir pasigrožėti šėlstančios stichijos vaizdais.

„Ten dirba pakrančių apsauga, kad gaisrinės ar policijos automobiliai stovėtų, tai ne, nestovėjo, bet kiekvienas paplūdimys buvo aptvertas, budėjo gelbėtojai ir neprileido žmonių. Būriavosi nemažos minios, norėjo prieiti arčiau“, – įspūdžiais dalijosi lietuvis.

„Mano pusseserė, kuri Ispanijoje gyvena, irgi tą patį sakė: „bėk kuo toliau nuo vandenyno, nes čia katastrofa paskelbta“, – sakė jis.

Antradienį Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad Puerto de la Kruse bangos nuo prieplaukos į jūrą nuplovė senjorą iš Švedijos, laimei, pavyko jį išgelbėti. Šuo metu vyras gydomas ligoninėje.

V. Zaleckas pasakojo, kad vietiniai į katastrofos paskelbimą žiūrėjo ramiai ir labai nesureikšmino, nors „tai ne eilinis įvykis, nes anomalija jie patys ne bet ką vadina“.

„Nerimo būta tik dėl tų mažesniųjų miestelių, kur gatvės užtvindytos“, – apie vietinių reakcijas kalbėjo V. Zaleckas.

Jis mano, kad artėjančios galingos audros ženklų buvo galima pastebėti jau anksčiau: kelias dienas gausiai lijo, kilo bangos.

„Dieną prieš paskelbiant katastrofą buvau nuvykęs į miestelį šiaurės rytinėje dalyje, ten jau buvo bangos didesnės, bet vėliau jos, matyt, įsisiūbavo kaip reikiant ir pasiekė tokį didelį lygį“, – sakė lietuvis.

DELFI primena, kad savaitgalį Tenerifės pakrantę talžiusios bangos buvo itin aukštos – vietomis jos siekė iki 12 metrų aukštį, o Kanarų salų vulkanologijos institutas užfiksavo seisminių šokų.

Savo namus saugumo sumetimais buvo priversti palikti kelių dešimčių vasarnamių ir daugiau nei 12 restoranų svečiai, pranešė ispanų leidinys „Diario de Avisos“.

Nors bangos ir rimsta, jos vis dar labai aukštos ir apsunkina stichijos šėlsmo padarinių likvidavimo darbus.

Ramiame Mesa del Mar miestelyje žmonės paliko 65 namus. Čia milžiniškos bangos laižė netoliese kranto esančių daugiaaukščių balkonus, dalį jų tiesiog nuplovė.

Turistų pamėgtame Garachico, esančiame salos vakaruose, padaryta daug žalos. Iš dviejų pastatų evakuoti 39 žmonės. Ugniagesiams teko dvi valandas ieškoti būdo, kaip padėti pastate likusiems, tačiau, laimei, gelbėjimo operacija buvo sėkminga.

„Diario de Avisos“ skelbia, kad audra išdaužė kelių restoranų langus, bangos į jūrą nuplovė kelis automobilius. Gatves nuklojo išversti šviesoforai, kelio ženklai, išrauti medžiai, nuplėštos pastatų sienos, smarkiai apgadinta futbolo aikštė ir baseinas.

Policijos pareigūnams, besibaiminantiems plėšimų, teko uždaryti turistų pamėgtą gatvę.

Nors audros pavojus jau sumenko, didžiulės bangos vis dar skalauja šiaurines salos teritorijas.

Garachico meras Jose Heriberto Gonzalezas teigia, kad miestui atsigauti prireiks „ne vieno mėnesio“.