„Jei A. Prokopčiukas būtų išrinktas Interpolo vadovu, Lietuva drauge su kitomis demokratinėmis valstybėmis turėtų neatidėliojant svarstyti galimybę pasitraukti iš šios organizacijos“, – teigiama antradienį Seimo priimtoje rezoliucijoje.

Už ją balsavo 88 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, susilaikė septyni.

„Interpolo vadovu išrinkus A. Prokopčiuką, t. y. kandidatą valstybės narės, kuri sistemingai piktnaudžiauja Interpolo sistema ir naudojasi ja kaip politinio spaudimo bei persekiojimo, o ne teisiniu instrumentu, ir pareigūną, kuris pats prisidėjo prie manipuliavimo Interpolo sistema, būtų suduotas milžiniškas ir sunkiai atitaisomas smūgis šios organizacijos reputacijai bei pasitikėjimui organizacijos teisiniu neutralumu“, – teigiama Seimo rezoliucijoje.

„Financial Times“ duomenimis, A. Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Be jo į šias pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-Yangas (Kim Čongjangas) iš Pietų Korėjos, jis anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Lietuvos Seimas savo rezoliucijoje priminė, kad Rusija nuolat siekia per Interpolą susidoroti su Kremliaus kritiais – verslininku Bilu Brauderiu, Estijos politiku Eriku-Nilsu Krosu, žurnalistu Piotru Silaevu, čečėnų opozicijos lyderiu Achmetu Zakajevu, Aleksėjaus Navalno bendražygiu Nikita Kulačenkovu ir kitais.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei (Meng Hongvei) spalio pradžioje atsistatydino po jo arešto Kinijoje įtariant korupcija.