„Tai svarbi tema. Rusija yra pasimokiusi, turi karčios patirties dėl NATO... Žinoma, turėdama tokią didelę patirtį Rusija negali neatsižvelgti į Japonijos santykius su savo sąjungininkėmis, pirmiausia – su JAV“, – sakė D. Peskovas interviu televizijos „Rossija 1“ laidai „Moskva. Kreml. Putin“.

„Per derybas, žinoma, reikės rasti atsakymą į šį klausimą. Be šito paprasčiausiai bus neįmanoma pajudėti“, – pridūrė V. Putino atstovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad spaudžiama JAV Japonija palaiko sankcijas Rusijai.

Tuo pačiu Japonija yra labai svarbi Rusijos partnerė, bet nesant taikos sutarties, „negalime išnaudoti viso dvišalių santykių potencialo“, sakė D. Peskovas.

Jis pridūrė, kad šis potencialas didžiulis, kad Rusija yra pasirengusi pritraukti Japonijos investicijas, kurti santykius aukštųjų technologijų srityje. „Be taikos sutarties Japonijai sunku judėti. Mes tai suprantame“, – sakė D. Peskovas.

Trečiadienį Japonijos premjeras Shinzo Abe per lyderių susitikimą Singapūre Rusijos prezidentui V. Putinui pareiškė, kad jei Rusija perduotų Japonijai Kurilų salas Šikotaną ir Chabomajus, ten neatsirastų JAV karinių bazių, penktadienį rašė laikraštis „Asahi Shimbun“.

V. Putinas ketvirtadienį sakė, jog per trečiadienio susitikimą Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) forumo Singapūre kuluaruose Japonijos premjerui nurodė, kad Tokijas gali atnaujinti diskusijas dėl 1956 metų Sovietų Sąjungos siūlymo grąžinti Japonijai dvi iš keturių ginčijamų Ramiojo vandenyno salų. Bendraudamas su žurnalistais Singapūre V. Putinas pažymėjo, jog šį klausimą būtina papildomai svarstyti, nes sovietų iniciatyvoje nepatikslinamos salų perdavimo sąlygos.

Pagal 1956 metų deklaraciją Sovietų Sąjunga deklaravo pasirengimą perduoti Japonijai dvi Pietų Kurilų salas po taikos susitarimo su Japonija pasirašymo. Dokumentą abi šalys ratifikavo, tačiau vėliau Japonija atsisakė vykdyti susitarimą.

SSRS Antrojo pasaulinio karo paskutinėmis dienomis užėmė keturias piečiausias Kurilų salas, kurias japonai vadina Šiaurės teritorijomis. Dėl šio ginčo abi šalys taip ir nepasirašė formalios taikos sutarties.