Kaip tai galėjo atsitikti? Be abejo, toks rezultatas pareikalavo daug sunkaus darbo, ištvermės ir begalinio tikėjimo iš žmogaus, kuris buvo su šia įmone ir gerais, ir ne tokiais gerais laikais. Mes jį pažįstame kaip „Alibaba“ bendraįkūrėją Jacką Ma. Šiuo metu jo turtas vertinamas 35,6 milijardų JAV dolerių.

Pateiksime dešimt mažiau žinomų faktų iš J. Ma gyvenimo. Tikimės, kad jie jus įkvėps.

1. Jackas Ma savo karjerą pradėjo kaip anglų kalbos mokytojas.

Jacko Ma profesija buvo anglų kalbos mokytojas, tad apie kompiuterius jis beveik nieko neišmanė. Jis teigia ir dabar apie kompiuterius išmanantis ne ką daugiau – temoka išsiųsti elektroninį laišką ir perskaityti gautą laišką.

Universitete, kuriame dėstė anglų kalbą, J. Ma buvo vienintelis dėstytojas, turintis 500 studentų. Jo alga tebuvo 100–120 juanių (10–13 EUR) per mėnesį. Tokį darbą jis dirbo 5 metus.

3. Sklandžiai kalbėti angliškai jis išmoko aštuonerius metus nemokamai dirbdamas gidu su užsieniečiais.

Kai Jackui buvo 12 metų, jis pajuto stiprų troškimą išmokti anglų kalbą. Jis ėmė vedžioti turistus iš užsienio po lankytinas vietas ir bendraudamas su jais mokėsi kalbėti angliškai. Tokia jo veikla truko 8 metus.

4. 1995 m. jo vos nenužudė amerikietis verslininkas

1995 m. Jackas išvyko į JAV padėti vienai kinų įmonei susigrąžinti pinigus iš amerikiečio verslininko. Tačiau įvyko netikėtas dalykas. Vietoj to, kad grąžintų pinigus, verslininkas pagrasino jam ginklu ir dvi dienas laikė uždaręs savo namuose.

Ištrūkti Jackui pavyko tik pažadėjus, kad grįžęs į Kiniją, kaip verslininko partneris jis įsteigs internetinę bendrovę. Tuo metu jis labai mažai žinojo apie internetą.

5. Pirmieji jo žingsniai link prekybos internetu buvo svetainių kūrimas Kinijos įmonėms.

Po pirmiau minėto incidento Jackas žengė pirmuosius žingsnius link interneto pasaulio ir pradėjo kurti svetaines Kinijos bendrovėms.

Interviu jis papasakojo: „Tą dieną, kai mus prijungė prie interneto, sukviečiau draugus ir televizijos atstovus į savo namus ir mes laukėme tris su puse valandos, kol atsidarė pusė puslapio. Internetas buvo labai lėtas. Mes gėrėme, žiūrėjome televizorių, lošėme kortomis ir laukėme. Bet aš didžiavausi savimi. Įrodžiau savo svečiams, kad internetas egzistuoja.“

6. Pradines investicijas (60 tūkst. dolerių) „Alibaba“ steigimui jis surinko per 2 valandas

„1999 m. aš sukviečiau 18 žmonių į savo butą ir dvi valandas pasakojau jiems apie savo viziją. Po to visi sudėjo pinigus man ant stalo. Gautą sumą sudarė 60 tūkst. dolerių (apytikriai 53 tūkst. EUR). Tai buvo pradinis „Alibaba“ kapitalas.“

Po 6 mėnesių jie gavo antrą finansavimo dalį iš „Goldman Sachs“.

7. Kodėl Jackas pasirinko pavadinimą „Alibaba“.

Jackas visada aiškiai žinojo, kad nori pasaulinio lygio įmonės, todėl jam reikėjo tarptautinio pavadinimo.

„Alibaba“ lengva parašyti, žmonėms šis žodis asocijuojasi su „Sezamai, atsidaryk“ – slaptažodžiu, kurį Ali Baba iš „Tūkstančio ir vienos nakties pasakų“ naudojo atidaryti duris į olą su paslėptomis brangenybėmis.

8. Jackas Ma yra pirmas Kinijos verslininkas, atsidūręs ant „Forbes“ viršelio.

9. Įdomus Jacko Ma ir jo žmonos Zhang Ying pokalbis.

Zhang Ying yra viena iš „Alibaba“ steigėjų, o šis pokalbis įvyko praėjus porai metų po bendrovės įsteigimo.

Zhang Ying paklausė savo vyro, kiek pinigų įmonė uždirbo, ir J. Ma pakėlė vieną pirštą.

„Dešimt milijonų juanių (apytikriai 1,4 mln. EUR) ?“ – pasiteiravo Zhang Ying, bet J. Ma papurtė galvą.

„Šimtą milijonų juanių (apytikriai 14 mln. EUR)?“ – paklausė ji, bet J. Ma ir vėl paneigė.

„Vieną milijoną (apytikriai 140 tūkst. EUR) “, – pasakė J. Ma žmonos nusivylimui.

Ir pridūrė „Per dieną.“

10. Interviu jis atskleidė savo sėkmės priežastį.

„Mes išgyvenome dėl trijų priežasčių. Pirma, mes neturėjome pinigų, antra – neturėjome technologijų, trečia – neturėjome plano. Todėl kiekvieną dolerį leidome be galo atsakingai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)