Kaip LRT.lt ji sakė penktadienį, skundą frakcijos vardu Seimo etikos sargams teikė konservatorius Jurgis Razma. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai, pasak J. Razmos, mano, kad Seimo valdyba nepagrįstai atsisakė užsakyti nepriklausomą ekspertinį išvadų dėl LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos vertinimą.

„Mūsų nuomone, Seimo valdyba nepagrįstai atsisakė užsakyti nepriklausomą ekspertinį vertinimą. Valdyba motyvuoja tuo, kad neva šis nutarimo projektas nesukuria naujų reikšmingų teisinio reglamentavimo dalykų ir dėl to esą nėra pagrindo užsakyti [vertinimą]. Aš, kreipdamasis į Etikos ir procedūrų komisiją, prašau, kad vis dėl to Seimo valdybai būtų pasakyta, kad privalo užsakyti ekspertizę, nes, mūsų manymu, į tą nutarimo projektą reikia žiūrėti kartu su priedu, kuris yra laikinosios tyrimų komisijos išvados“, – aiškino jis.

O pačių išvadų turinyje, frakcijos nuomone, siūlomi reikšmingi teisinio reglamentavimo pakeitimai dėl nacionalinio transliuotojo valdymo modelio ir principų keitimo. „Svarbūs yra ir konstitucingumo klausimai, nes Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti ankstesnį nutarimą, kuriuo buvo sudaryta laikinoji Seimo komisija“, – LRT.lt komentavo parlamentaras.

Valdančiųjų Lietuvos valstiečių žaliųjų frakcijos seniūnas ir Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą yra pabrėžęs, kad Seimas neturi galimybės keisti išvadų projekto – gali tik arba jam pritarti, arba nepritarti. Būtent Kultūros komitetas, remdamasis išvadomis, imtųsi su LRT valdymu susijusių įstatymų pataisų rengimo. Tačiau J. Razma įsitikinęs, kad Seimas nėra toks apribotas.

„Seimas nėra tiek apribotas, kad galėtų parašyti tik tą vieną sakinį – tvirtinti arba netvirtinti išvadų. Yra visokių galimybių – yra galimybė argumentuojant grąžinti išvadas komisijai persvarstyti, tvirtinti su tam tikromis išlygomis. Nemanau, kad Seimo statutą reikėtų skaityti taip. Reiktų žiūrėti ir į Konstitucinio Teismo nutarimus tokiais klausimais“, – kalbėjo jis.

Konservatorių frakcija į Etikos ir procedūrų komisiją kreipiasi jau ne pirmą kartą. Pastarojo skundo svarstymas numatomas kitą trečiadienį vyksiančiame Seimo etikos ir procedūrų komisijos posėdyje. Išvados į plenarinių posėdžių salę greičiausiai grįš ketvirtadienį.