Kreipimąsi pasirašė Europos Parlamento nariai iš Lietuvos, Lenkijos, Nyderlandų, Vokietijos, Kroatijos, Latvijos, Jungtinės Karalystės, Slovakijos, Estijos, Suomijos, Portugalijos, Vengrijos, Ispanijos, atstovaujantys pagrindinėms politinėms grupėms.

„Man, kaip ir milijonams europiečių, kūjis ir pjautuvas pirmiausia asocijuojasi su kruvinu režimu, kurio agresija palietė beveik kiekvieną šeimą mūsų ir daugelyje kitų šalių. Tos agresijos pasekmes iki šiol labai skaudžiai jaučiame. Negalime leisti, kad laisvų žmonių bendruomenėje, kokia yra Europos Sąjunga, būtų garbinami simboliai milijonams reiškiantys okupaciją, kančias ir žudynes“, - sako EP narys A. Guoga.

Kreipimąsi pasirašę europarlamentarai tikisi, kad „Amazon Inc“ imsis atsakomybės ir demokratijos vertybių bei Europos tautų laisvės vardan sustabdys prekybą totalitarinio režimo simboliais. „Mes, šį laišką pasirašę EP nariai, smerkiame totalitarinių režimų, - tiek nacistinių, tiek sovietinių - naudojimą, nes tokie režimai buvo grįsti panieka žmogaus teisėms, suvaržytomis laisvėmis bei paminta demokratija. ... Marškinėliai, kostiumai, vėliavos, suvenyrai su pavaizduotais kūju ir pjautuvu šlovina totalitarinį sovietų režimą, o kartu demonstruoja užuojautos ir supratimo trūkumą milijonams Europos piliečių, kurie, beje, taip pat yra ir „Amazon Inc“ klientai,“ - sakoma kreipimesi į populiariausią pasaulyje internetinės prekybos platformą valdančią įmonę.

Kreipimąsi pasirašė visų pagrindinių 6 politinių grupių atstovai iš 13 šalių. Lietuviai europarlamentarai - tarp vieningiausių: kreipimąsi kartu su A. Guoga pasirašė Laima Liucija Andrikienė, Petras Auštrevičius, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Valentinas Mazuronis, Bronis Ropė, Algirdas Saudargas.

Tuo pat metu EP narys A. Guoga kreipėsi ir į Europos Komisiją, prašydamas paaiškinti, kokių žingsnių ši institucija imasi, kad totalitarinių režimų simbolių naudojimas Europos Sąjungoje būtų uždraustas.

Europarlamentarą A. Guogą imtis iniciatyvos ir kreiptis į pasaulinę prekybos gigantę paskatino aktyvių Lietuvos piliečių socialiniuose tinkluose pradėta iniciatyva „#WhyNotSvastika“. Prieš tai šios pačios piliečių grupės iniciatyvų rezultatai buvo sėkmingi: įmonės „Walmart Inc“ ir „Adidas“, į kurias buvo apeliuojama, atsižvelgdamos į protestus, išėmė iš prekybos prekes su sovietine simbolika. Prie to prisidėjo ir Lietuvos Respublikos Ambasadoriaus JAV bei grupės parlamentarų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kreipimasis rugsėjo mėnesį.

Dar 2009 m. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl Europos sąžinės ir totalitarizmo. Šia rezoliucija buvo pasmerkti totalitariniai nusikaltimai. Taip pat buvo patvirtinta bendra pozicija, nukreipta prieš bet kokį totalitarinį valdymą, nesvarbu, koks jo ideologinis pagrindas. 2011 m. Europos teisingumo teismas uždraudė Sovietų Sąjungos simbolių kūjo ir pjautuvo naudojimą komerciniams tikslams, nes daugelyje ES šalių tai yra despotizmo simbolis. Daugelyje valstybių Europoje ir pasaulyje sovietinio režimo simboliai yra uždrausti, nes jie simbolizuoja nusikaltimus prieš žmoniją vykdžiusį režimą.

Ketvirtadienį į internetinės prekybos tinklo „Amazon“ vadovus nutraukti šios įmonės internetinėje parduotuvėje parduodamų marškinėlių ir kitų gaminių su sovietine simbolika prekybą kreipėsi Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kartu su kolegomis parlamentarais iš kitų Baltijos šalių - Europos Parlamento nariais Sandra Kalniete (Latvija) ir Tunne Kelamu (Estija) ir Estijos parlamento nariais Tarmo Krusimae ir Raivo Aegu, primena ELTA.

Kreipimesi reiškiamas susirūpinimas dėl to, kad „Amazon“ internetinis prekybos tinklas suteikia platformą tokių prekių gamintojams, kurie negerbia sovietinio totalitarinio režimo aukų atminimo. Politikų įsitikinimu, prekyba tokiais gaminiais žeidžia Baltijos valstybių gyventojų, patyrusių totalitarizmo represijas, jausmus. Jie primena, kad Baltijos šalyse, ištrūkusiose iš pusę amžiaus trukusios sovietinės okupacijos, ir kitose valstybėse sovietinė simbolika yra draudžiama, kaip draudžiama ir kito totalitarinio režimo - nacistinė simbolika.

Prieš kurį laiką Baltijos šalių parlamentarai ir politikai kreipėsi į „Walmart Inc.“ - kitą prekybos tinklą, kurio internetinėje parduotuvėje taip pat buvo platinami marškinėliai su sovietine simbolika. Neilgai trukus „Walmart“ atstovai pranešė, kad nutraukia prekybą šia produkcija.