Trys pavadinimai tai pačiai pozicijai

Vienas iš darbo skelbimo variantų siūlo darbą vlogeriui, t. y. video laidų kūrėjui.

„Viena iš pagrindinių atsakomybių – elektroninių laiškų rašymas kelionių metu (diktuojant vadovui?!). OHO. Ir dar – vairavimas pasikeičiant su vadovu, kai vykstama į komandiruotes užsienyje", – feisbuke savo pastebėjimais dalinosi komunikacijos specialistė.

Skelbime taip pat minimi reikalavimai kandidatui: aukštasis ar aukštesnysis išsilavinimas, puikus kompiuterinis raštingumas („MS Office“, „YouTube“, „Facebook“), kūrybiškumas ir gebėjimas įdomiai pateikti vaizdinę medžiagą, vaizdo medžiagos montavimo įgūdžiai, B kategorijos vairuotojo pažymėjimas, geri rusų kalbos įgūdžiai raštu ir žodžiu, anglų arba lenkų kalbos mokėjimas laikomas privalumu.

„Unikalu, kad „Facebook“ ir „Youtube“ priskiriami „puikaus kompiuterinio raštingumo" reikalavimui. Be to, dar tikisi anglų, lenkų ir rusų kalbų. Kadangi įmonei labai reikia vlogerio, tai skelbimas kabės 7 savaites ir skirtingais pavadinimais, kad susidomėtų vlogeriai ir potencialus „asmeninis asistentas", – darbo skelbimą komentuoja kitas diskusijos dalyvis.

Kaip jis ir pastebėjo, šis darbo pasiūlymas darbo paieškų portale „CV-Online“ turėjo net tris pavadinimus: vlogeris (-ė), asmeninis asistentas (-ė) ir vadovo dešinioji ranka. Tiesa, paskutinio darbo skelbimo jau nebėra. Tačiau vis tiek kyla klausimas, kokio žmogaus ieško vadovas: asmeninio padėjėjo ar video kūrėjo?

Susisiekus su skelbimą patalpinusios personalo atrankų įmonės „Alisa Management Laboratory“ žmogiškųjų išteklių partnere Ieva Belickiene, paaiškėjo daugiau detalių, tačiau atskleisti, kokios įmonės vadovas ieško darbuotojo, ji atsisakė.

„Galiu pasakyti tiek, kad kompanija susijusi su transportu ir logistika. Verslininkas turi savo įmonę ir nori ne tik vystyti verslą, bet ir dalintis savo pastebėjimais, įžvalgomis ir įdomiais pokalbiais su kitais verslininkais ar tai išmanančiais žmonėmis. Jis pats nesusitvarko su krūviu ir nori samdyti sau žmogų, kuris būtų labai kūrybiškas ir norėtų mokytis iš jo bei susipažinti su naujais žmonėmis“, – dėsto I. Belickienė.

Ji priduria, kad itin svarbus šio ieškomo žmogaus savarankiškumas, jo idėjos, kaip gražiau pateikti video laidas. Taigi, pasak jos, šis žmogus labiau būtų pagalbininkas ir partneris kūrybine prasme, bet kartu tai būtų ir asistento darbas: el. laiškų rašymas, vairavimas ir pan.

Zuoko antroji versija

Žinomas lietuvių vlogeris Paulius Mikolaitis, žinomas kaip Paul de Miko, šiuo skelbimu pasidalino su kitais vlogeriais ir pakomentavo jo turinį.

Paulius Mikolaitis-Paul de Miko

„Spėjimas buvo, kad gal kokios „Girtekos“ direktorius panoro tapti Zuoku V2.0, bet skamba kaip kažkoks labai asmeninis užmojis. Ir dar skelbimas paduotas žmogiškųjų išteklių kompanijai, t. y. ne vidiniam žmogui. Daug kas spėlioja, kad čia Paulius Aršauskas, bet aš nemanau“, – spėlioja Paul de Miko.

Aukštasis ar aukštesnysis išsilavinimas – šis reikalavimas šiai pozicijai tai visiška klasika. Geri rusų kalbos įgūdžiai – irgi man toks įdomesnis. O dėl tos dalies: „kartu įgyvendinant savo svajonę filmuoti" – dažniausiai turintys tokią svajonę nori būti priešais objektyvą, o ne už jo, bet aš suprantu, kad kiekvieną darbą reikia pasakiškai aprašyti, tačiau nežinau, kas į tokį eitų“, – svarsto vlogeris.

Asistentėmis dažniausiai dirba moterys

Anot I. Belickienės, kuriamų video temos būtų apie vadovavimą, laiko planavimą bei saviugdos dalykus, kurie susiję su karjera ir verslu.

„Verslininkas būtų pagrindinis veikėjas, o padėjėjas – kūrybinis žmogus, kuris parodytų, kaip filmuoti, montuoti ir pritraukti žiūrovų. Ieškome kūrybinio jauno žmogaus, kuriam tai būtų karjeros pradžia, nes vis tiek tai būtų asistento pozicija, bet kartu ir kūrybinė“, – sako personalo atrankos specialistė.

Vis dėlto vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė įsitikinusi, kad vadovo asmeniniu asistentu negalėtų dirbti ką tik studijas pabaigęs žmogus, nes tokiai pozicijai reikia ne vien profesinės, bet ir gyvenimiškos patirties: gebėti įvertinti įvairias situacijas, prisitaikyti ir pan.

Laura Duksaitė-Iškauskienė

„Asmeniniu asistentu dažniausiai dirba moterys, nesu mačiusi vyro. Reikalavimai ir lūkesčiai dažniausiai būna labai aukšti – išsilavinimui ir verslo supratimui. Tai nėra tie patys lūkesčiai kaip ir biuro administratorei. Tie žmonės, kurie dirba šį darbą, būna suaugę su savo bosu, nes jie labai gerai žino visus klientus: kas vyksta, kokie yra verslo susitarimai ir t.t. Toks žmogus yra aukso vertės. Susirasti kitą ar jį pakeisti būna itin sunku. Gal todėl tas skelbimas galios taip ilgai, nes galvoja, kad labai bus sunku surasti tokį žmogų“, – svarsto ji.

Žmogaus ieško apie du mėnesius

Darbo skelbimas vlogeriui buvo patalpintas spalio 25 d., o galioja iki gruodžio vidurio. Anot žmogiškųjų išteklių specialistės, dažniausiai darbo pasiūlymai talpinami 2 savaitėms.

„Nelabai žino, ko ieško, jei taip ilgai skelbimas „kabo“. Dažniausia tie darbo skelbimai, kurie pritraukia žmones, turi kažkokį galiojimo terminą – 2 arba 3 savaites, nes tie, kurie intensyviai ieško darbo, mato, kad senas skelbimas, o tada kyla klausimas, kodėl jis vis dar yra. Tas pats su buto paieškomis: aš jau šį butą mačiau prieš pusę metų, o jis vis dar yra, vadinasi, kažkas su juo negerai“, – sako L. Duksaitė.

Kelių pavadinimų tai pačiai pozicijai taikymas, jos teigimu, yra normali praktika. Esą tokiu būdu bandoma pritraukti kuo platesnę auditoriją ir turėti didesnį kandidatų pasirinkimą.

„Tokie yra gudravimai – siekiama pritraukti kaip įmanoma daugiau žmonių, nes vienas dalykas yra vlogeris – į tai atsilieps vieni, o kitas dalykas yra asmeninis asistentas, į kurį dažniausiai atsilieps merginos, o į vlogerius gali atsiliepti ir vyrai“, – sako ji.

„Šis darbas iš esmės yra asmeninio asistento, labiau orientuoto į komunikaciją, nes labai daug aukščiausio lygio vadovų turi asmeninius asistentus, kurie iš tiesų yra jų dešinioji ranka. Jie žino visą darbotvarkę, planuoja ją, atsakinėja visus laiškus, kelia tekstus į socialinius tinklus, planuoja keliones, sveikina partnerius. Reiškia, tai, ką turi padaryti vadovas, už jį padaro jo asistentas“, – dėsto L. Duksaitė-Iškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)