Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) organizuotoje konferencijoje diskutuota apie kovą su šešėliu Lietuvoje. Ministro Pirmininko patarėjas Lukas Savickas tikino, kad valdžios numatytos reformos ir pokyčiai rodo subalansuotą požiūrį – kuriamos paskatos, tuo pačiu ir numatytos sankcijos ir didesnės baudos už nusižengimus. Kaip paskata nurodytas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) susigrąžinimas už auklių, automobilių ir namų remontininkų paslaugas naikinant šioms sritims verslo liudijimus. Kiti konferencijos dalyviai to nepriėmė kaip teigiamo ir nuoseklaus sprendimo, kuris prisidės prie šešėlio mažinimo.

Įspėja, kad į šešėlį gali nueiti daugiau žmonių

LLRI ekspertė Ieva Valeškaitė kalbėjo, kad viskas yra priešingai: tai, jog iš vienos pusės sukuriama GPM lengvata, o iš kitos pusės atimami verslo liudijimui iš tų sektorių, kurie imlesni šešėliui, yra nenuoseklumas.

„Kai kurie miestai ir regionai toms pačioms auklėms taikė verslo liudijimų lengvatą, nes buvo jaučiamas jų trūkumas, norėjo pritraukti dirbančiųjų į tą sektorių. Tai yra tam tikras nenuoseklumas. Taip pat įvestos „Sodros“ grindys nuo minimalios mėnesio algos (MMA) ir „Sodra“ nuoširdžiai džiaugiasi, kad 30 tūkst. gyventojų, kurie anksčiau gavo ne pilną MMA, dabar gauna visą, bet tuo pačiu matome, kad išaugo bedarbių skaičius 10 tūkst.“, – kalbėjo ji.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibirienė teigė, kad ją liūdina Finansų ministerijos požiūris į šešėlį, t.y. atimami verslo liudijimai iš auklių ir meistrų, kurie tikrai nesudaro apskaičiuoto 15,5 proc. šešėlio Lietuvoje.

„Dar mokesčių pokyčiai apie kuriuos nesuprantame net mokesčių specialistai. Jei žmogus dirba su individualia veikla ir dabar turi pasirašyti susitarimą kitiems metams, jam reikia pasiskaičiuoti, kokius jis mokesčius turės sumokėti, bet jis to dabar padaryti negali. Tai toks asmuo gali pasitraukti į šešėlį, nes jam bus sudėtinga“, – kalbėjo D. Čibirienė ir pridėjo, kad dar net nėra priimti visi teisės aktai.

Ji pasakojo, kad šiandien baigėsi LBAA organizuota konferencija, kurioje net Valstybinės mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ specialistai negalėjo paaiškinti visų mokestinių pakeitimų. Tad patys buhalteriai yra pasimetę, nežino kaip teks dirbti kitais metais.

Premjero patarėjas L. Savickas oponavo, kad anksčiau sprendimai iš viso būdavo priimami kalėdiniu laikotarpiu, nepaliekant pakankamai laiko. O taip pat mokestiniai pokyčiai yra sudėlioti trims metams į priekį – tai rodo nuoseklumą.

„Nesutikčiau su nenuoseklumo kritika. Daug sprendimų yra nuoseklūs. Šiandien finansų ministras pasakė, kad tie klausimai kylantys visi bus atsakyti, yra dar daug laiko“, – teigė jis.

D. Čibirienė priminė, kad vieni sprendimai buvo priimti birželio 30 dieną, tačiau tada spalio 17 dieną atsiranda mokestiniai pakeitimai dėl privalomojo sveikatos draudimo mokesčio – apmokestinamoji bazė vietoje 50 proc. padidinama iki 100 proc.

„Dabar naujas projektas su 90 proc. baze registruotas, o „Sodra“ pristatė, kad yra dar ir kažkoks trečias variantas, kur grįžta kažkam 50 proc. apmokestinama bazė“, – kalbėjo D. Čibirienė.

L. Savickas savo ruožtu tikino, kad visada viską galima padaryti tobuliau, bet esminiai sprendimai dėl mokesčių konsolidavimo ir tarifų nesikeičia. Vyksta tik patikslinimai.

Diskusijoje pasidžiaugta dėl lengvatų skirtų startuoliams ir pirmiesiems verslo metams, taip pat besikeičiančiu pačių lietuvių požiūriu į šešėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)