EŽTT „Didžioji kolegija paskelbs nutartį byloje „Navalnas prieš Rusiją“ per atvirą posėdį, vyksiantį lapkričio 15-ąją, 10 val. 30 min. (11 val. 30 min. Lietuvos laiku)“, sakoma teismo pranešime spaudai.

Jame pažymima, kad 2012 ir 2014 metais A. Navalnas buvo sulaikytas už neteisėtą dalyvavimą keliuose mitinguose ir apkaltintas administracinės teisės pažeidimu.

„Byla susijusi su ieškovo skundu dėl septynių atvejų 2012–2014 metais, kai jis kelis kartus buvo sulaikytas, areštuotas ir pripažintas kaltu dėl administracinės teisės pažeidimo. Jis mano, kad jo teisės buvo pažeistos ir kad (Rusijos valdžios) veiksmai buvo politiškai motyvuoti“, – sakoma teismo pranešime.

Ankstesnį verdiktą šioje byloje EŽTT paskelbė pernai vasario 2-ąją. Tąsyk teismas nutarė, jog buvo pažeistos A. Navalno žmogaus teisės: teisė į laisvę, teisingą bylos nagrinėjimą ir laisvą dalyvavimą susirinkimuose.

Teismas buvo nutaręs, kad Rusijos vyriausybė už neteisėtą sulaikymą privalo išmokėti opozicionieriui 63,7 tūkst. eurų kompensaciją.

Tiek Maskva, tiek pats A. Navalnas paprašė EŽTT Didžiosios kolegijos persvarstyti bylą.

„Nutartis bus apskųsta atsižvelgiant į (Europos žmogaus teisių) konvencijoje numatytus terminus ir kompetentingoms valstybės institucijoms parengus Rusijos teisinę poziciją“, – anksčiau naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Rusijos teisingumo ministerija.

Pasak jos, Rusijai nepalankią sprendimą EŽTT paskelbė išsamiai neišnagrinėjęs visų bylos aplinkybių.

Antradienį A. Navalnas parašė socialiniame tinkle „Twitter“, kad jis buvo neišleistas iš Rusijos, kai mėgino išskristi į EŽTT posėdį.

Pasieniečiai praneša, kad man neleidžiama palikti Rusiją. Yra tam tikras laiškas, kuriuo uždrausta išvykti, bet jokių paaiškinimų nėra“, – pareiškė aktyvistas.

Vėliau pareigūnai leido A. Navalnui išvykti į užsienį, šiam sumokėjus apie 2 mln. rublių (26 tūkst. eurų) kompensaciją vienai bendrovei, anksčiau priteistą Rusijos teismo kitoje byloje.

Teisę nagrinėti apeliacijas turinčią EŽTT Didžiąją kolegiją sudaro 17 pagrindinių ir trys pavaduojantys teisėjai.

Ketvirtadienį paskelbtas sprendimas byloje „Navalnas prieš Rusiją“ bus galutinis.