L. Di Maio ir kiti jo vadovaujamo valdančiajai koalicijai priklausančio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) nariai užsipuolė žiniasklaidą dėl straipsnio apie Romos merę, kuri šeštadienį buvo išteisinta dėl korupcijos.

Žurnalistai dalyvavo Romoje, Genujoje, Milane, Florencijoje ir Perudžoje vykusiose demonstracijose su šūkiu „Šalin rankas nuo spaudos“. Kai kai kurie dalyvių nešėsi paveikslėlius su šakalo atvaizdais.

„Mes nesutiksime, kad mums kas nors nurodinėtų, kurios linijos laikytis, kad kas nors kištųsi į mūsų veiksmų lauką, kad mums sakytų, ką rašyti ir ko nerašyti“, – sakė Romos spaudos draugijos pirmininkas Lazzaro Papagallo.

„Jeigu mes padarėme klaidų, tai mes stosime prieš teismą civiline arba baudžiamąja tvarka. Jeigu ne, mūsų profesija turi būti gerbiama kaip ir kitos“, – pridūrė jis.

Šis ginčas kilo, kai šeštadienį teismas išteisino Romos merę Virginią Raggi dėl vieno aukšto rango savivaldybės pareigūno paskyrimo.

Prokurorai prašė 40 metų merei skirti 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Jeigu teismas būtų pripažinęs jos kaltę, merei tektų atsistatydinti. V. Raggi buvo kaltinama pateikusi melagingos informacijos, kai buvo skiriamas savivaldybės turizmo skyriaus vadovas.

L. Di Maio sukritikavo dvejus metus trukusį spaudos domėjimąsi šia byla ir pavadino žurnalistus „šiurkščiais šakalais“.

Buvęs M5S pirmininko pavaduotojas Alessandro Di Battista buvo dar grubesnis ir išvadino reporterius „tikromis kekšėmis“.

„Laisvė informuoti nėra laisvė meluoti. O jeigu yra laisvė meluoti, tai tokie žmonės kaip aš turi teisę apsiginti“, – parašė L. Di Maio antradienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.