Dirbtinio intelekto technologija pagrįsta sistema, analizuodama, kaip kinta keleivio veido išraiška, jam atsakinėjant į konkrečius klausimus, padės išsiaiškinti pateikiamų atsakymų teisingumą.

Detektoriai netrukus bus testuojami Vengrijoje, Graikijoje ir Latvijoje. Juos bandant bus tikrinami iš ES nepriklausančių šalių atvykstantys keleiviai.

Kaip rašoma portale „New Scientist“, dirbtinio intelekto funkcijomis papildytos sistemos, kurių kūrimui buvo panaudotos ES skirtos lėšos, bus bandomos šešis ateinančius mėnesius.

ES nepriklausančių šalių piliečiai, prieš skrisdami kokiu nors reisu, turės užpildyti internetinę formą, įkelti savo paso bei vizos nuotraukas, taip pat pateikti turimų lėšų teisėtumą patvirtinančius dokumentus.

Po šios procedūros keleiviai bus apklausiami naudojant kompiuterinę programą „iBorderCtrl“, kurios paskirtis – padėti užtikrinti šalių sienų apsaugą.

Minėtų asmenų bus prašoma nurodyti savo vardą, pavardę, gimimo datą, bagažo turinį ir kelionės tikslą.

Tarp numatytų klausimų yra ir tokių kaip „Kas yra jūsų lagamine?“, „Ar tokiu atveju, jei atidarytumėte lagaminą ir parodytumėte, kas jo viduje, pavyktų įrodyti, kad jūsų atsakymai teisingi?“

Siekiant išsiaiškinti, ar keleiviai sako tiesą, ar meluoja, ketinama analizuoti jų veidų išraiškas.

Tie, kuriuos sistema identifikuos kaip keliančius pagrįstą riziką, vėliau bus papildomai apklausiami apsaugos tarnybos darbuotojų.

Kaip nurodoma Europos Komisijos išplatintame pranešime, viliamasi, kad Vengrijoje, Graikijoje ir Latvijoje ketinami pradėti bandymai įrodys, jog išmanioji portatyvinė kontrolės sistema gali padėti pasienio apsaugos pareigūnams patikimai identifikuoti su baudžiamąja veika susijusius keleivius.

„Bandymai bus pradėti nuo testavimo laboratorinėje aplinkoje, kad pasienio apsaugos darbuotojai išmoktų naudotis sistema. Tada bus vykdomi realias situacijas imituojantys scenarijai ir testai“, – teigiama pranešime.

„Taikome ne tik laiko patikrintas technologijas, bet ir tam tikras naujoves, kad pasienio darbuotojai galėtų kuo tiksliau ir efektyviau vykdyti patikras“, – sako projekto koordinatorius George‘as Boultadakisas iš Liuksemburge veikiančios įmonės „European Dynamics“.

Programos „iBorderCtrl“ sistemoje kaupiami duomenys, anot jo, neapsiribos biometrika, be to, jų pagrindu bus kuriami apgaulingą elgesį nurodantys biožymenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)