Už sprendimą pripažinti nustatytas aplinkybes šiurkščiu pažeidimu buvo dešimt komisijos narių, du susilaikė, balsavusiųjų prieš nebuvo. Dėl dotacijos neskyrimo LSDP balsavo 11 VRK narių, vienas susilaikė. Pinigai grįš į valstybės biudžetą.

VRK tai pat pritarė komisijos narės Aistės Žilinskienės siūlymui kreiptis dėl Seimo narių G. Kirkilo, I. Šiaulienės, A. Salamakino, A. Syso ir A. Butkevičiaus veiklos kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Vyriausiosios tarnybinės etikos, Seimo Etikos ir procedūrų komisijų ankstesnės pažymos ir Politikų etikos kodeksas labai aiškiai sako, kad politikai turi gerbti valstybę, jos įstatymus, jų politinei atskaitomybei keliami gerokai aukštesni standartai. Mano galva, tokia veikla, kada tu, nesilaikydamas įstatymų, sukeli partijai tokių pasekmių, dėl ko ji galimai rizikuoja netekti dotacijos, ir negalėti vystyti savo veiklos pakankamai gerai, o paskui ypač pereini į kitą partiją, ir jokios asmeninės atsakomybės už tai neneši, tai bent jau politinę, moralinę atsakomybę turi už tai prisiimti. Tą gali įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisija“, – sakė A. Žilinskienė.

Kaip DELFI jau rašė, tyrimas dėl finansų socialdemokratų partijos arba jų partijos kandidatų į Seimą politinei reklamai naudojimo pradėta po anonimo atsiųsto skundo.

Po svarstymo VRK ekspertai patikslino, kad Lietuvos socialdemokratų partija šiurkščiai pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, viršijusi 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidų limitą 22,59 proc., 13,51 proc. limito nedeklaravusi politinės kampanijos išlaidų, politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje nenurodydama 100 tūkst. 5 euru 30 euro centų išlaidų pateikė žinomai klaidingus duomenis.

Ekspertai konstatavo, kad pervedus lėšas kandidatams, kad išlaidos būtų apmokėtos iš jų sąskaitų ir galimai perrašius sutartis su tiekėjais, buvo atlikta veikla, dėl kurios negalima nustatyti, ar politinės kampanijos dalyvio politinės kampanijos finansavimo ataskaita atitinka tikrovę.

Advokatė skundėsi dėl laiko trūkumo

Posėdyje dalyvauja LSDP atstovas Justas Pankauskas ir advokatė Jurgita Karvelė.

Advokatė prašė VRK duoti daugiau laiko pasiruošti gynybai.

„Tyrimas truko aštuonis mėnesius, pažyma buvo rašoma tris mėnesius. (…) Susipažinę su pažyma matome, kad yra netikslumų, nesutampa skaičiai“, – sakė J. Karvelė.

Partijai atstovaujanti advokatė tikino, kad jie neturėjo pakankamai laiko pasiruošti. Ji tikino, kad jie tebuvo gavę valandą laiko penktadienį susipažinti su pažymą pagrindžiančiais dokumentais.

„Mes neturėjome laiko tinkamai pasiruošti argumentų, tinkamai apsiginti“, – sakė J. Karvelė.

VRK pirmininkė patikino, kad komisija gavo penktadienį kreipimąsi dėl dokumento pateikimo, ir suteikė galimybę tą padaryti iki darbo dienos pabaigos. Tolesnių prašymų pratęsti laiką susipažinti su medžiaga nebuvo.

Klausimas buvo nagrinėjamas toliau.

Partija nesutinka su VRK argumentais

Advokatė teigė, kad jie nesutinka su pažymoje nurodytomis aplinkybėmis, ir mano, kad vertinimai yra pateikti neteisingai.

„Mes manome, kad tyrėjai nepagrįstai vienmandatės apygardos kandidatų patirtas išlaidas vertina kaip partijos išlaidas, ir priskiria jas partijos išlaidoms. (…) Mes matome tik prielaidas, visa pažyma yra grįsta ne kokiais nors įrodymais, konkrečiais, objektyviais duomenimis, tačiau pamąstymais, kad galėtų būti taip, o ne kitaip“, – sakė J. Karvelė.

Pasak advokatės, jie nesutinka, kad kai kurios įprastinės partijos išlaidos turėtų būti laikomos politinės kampanijos išlaidomis.

„Čia konkrečiai kalbame apie didžiausią sumą sudariusio laikraščio „Socialdemokratas“ leidimą, nes jis eina jau labai daug metų, eina reguliariai, ir mums yra nesuprantama pozicija laikyti šitas išlaidas politinės kampanijos išlaidomis tik todėl, kad taip sutapo, kad išleidus eilinį laikraščio numerį vyko ir politinė kampanija“, – sakė J. Karvelė.

Net, jeigu būtų laikoma, kad formaliai pažeidimas yra padarytas, gynyba prašė, kad tai neturėtų būti traktuojama kaip šiurkštus pažeidimas.

„Mes manome, kad didžioji dalis pažymos išlaidų yra grindžiama tuo, kad faktinės aplinkybės yra vertinamos neteisingai. Pavyzdžiui, visais atvejais užtenka to, kad kandidato reklamoje yra minima partija. Nors kandidatas yra partijos narys, tai jau yra laikoma partijos reklama, ir daugiau nieko nesiaiškinama. Remiamasi ne faktais, o prielaidomis. Pavyzdžiui, jeigu tyrėjams kilo abejonių dėl kandidatams užsakytos reklamos turinio, buvo laikoma, kad ta reklama turėtų būti partijos reklama“, – sakė J. Karvelė.

Jos vertinimu, pažyma parengta skubotai, joje yra neatitikimų.

Siūlė atsižvelgti į savo pačios praktiką

Partijai atstovaujanti advokatė prašė atsižvelgti į tai, kad sudėjus bendrai vienmandatininkų ir partijos turėtas išlaidas, ir apskaičiuojant bendrą limitą, nėra gaunamas perviršis, nes leistinas limitas būtų viršytas 9,2 proc.

„Kas reiškia, kad mes telpame į 10 proc., kuriuos leidžia įstatymas“, – sakė J. Karvelė.

Jos vertinimu, pažymoje išdėstytų aplinkybių vertinimas šiurkščiu pažeidimu būtų neproporcingas, atsižvelgiant į tai, kokias pasekmes jis sukelia. Advokatė prašė VRK tokiu atveju atsižvelgti į savo pačios formuojamą praktiką.

„Pavyzdžiui, 2018 m. balandžio 10 d. sprendime pati komisija yra pripažinusi, kad nesant patikimų duomenų, leidžiančių teigti, kad partija siekė išvengti įstatyme nustatytų politinės kampanijos ribojimų, pažeidimas nebuvo pripažintas šiurkščiu, nors tirtoji partija viršijo limitą 12,3 proc.“, – sakė J. Karvelė.

Šiuo metu socialdemokratai gauna apie 500 tūkst. eurų pusmetinę dotaciją, surenka 286 tūkst. eurų nario mokesčio ir daugiau negu 100 tūkst. eurų iš Gyventojų pajamų mokesčio.

Pripažinus šiurkštų įstatymo pažeidimą, socialdemokratams grėstų netekti dotacijos.

Plačiau apie VRK ekspertų nustatytus pažeidimus galima paskaityti čia.