Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė sako, kad susidorojimo priemone gali tapti nuostatos, jog registrų duomenys neteikiami etikos pažeidimų padariusiems žurnalistams.

„Vienu momentu Registrų centro duomenys tapo uždari, neprieinami žurnalistams ir Vyriausybė sukūrė gal aštuonių įstatymų paketą, kaip juos atverti žurnalistams, bet po šiuo ketinimu mes matome, kad Registrų centro duomenys gali pasidaryti šantažo ir žiniasklaidos valdymo įrankiu“, – antradienį Žinių radijui sakė M. Lingė.

„Pasirinktas kelias tikrai ydingas, nes juo norima kontroliuoti žurnalistus, ir kuriamas tam tikras apynasris aktyviems ir kai kuriems politikams neįtinkantiems žurnalistams, nes „vieniems duosim, kitiem neduosim, o kuriems neduosim, kuriuos pripažins, kad yra neetiški“. O kuriuos pripažins, kad neetiški? Matyt, kurių atžvilgiu skundų daugiausiai bus prirašyta, kur daugiausiai bus ar tai nepatikęs žodis, ir iš vieno, antro, trečio skundo kuri nors komisija ir patvirtins, kad čia buvo neetiškas poelgis“, – kalbėjo jis.

Anot M. Lingės, su tokiu ribojimu „atsiranda netgi diskriminavimo momentas, vieniems duosim, kitiems neduosim, o Konstitucija jokių diskriminacijų netoleruoja,“.

„Konstitucijoje pasakyta, kad neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją ir šioje vietoje neturėtume eiti žiniasklaidos laisvių varžymo keliu“, – sakė patarėjas.

Pasak jo, prezidentė siūlo rinktis kitą kelią – registrų duomenis atverti visiems, užuot svarsčius įstatymų paketą dėl sąlygų, kaip jie bus teikiami žurnalistams.

„Prezidentės įsitikinimu, yra vienintelis kelias – nekurti kažkokių papildomų saugiklių, barjerų, kaip čia kurti visus įstatymų paketus, bet apskritai atverti duomenis, padaryti prieinamus ne tik žiniasklaidai, bet ir visuomenei, kur kalbama ne apie asmens duomenis, kur realizuojamas valstybės interesas žinoti“, – tvirtino M. Lingė.

Seimas šiuo metu svarsto Vyriausybės parengtas pataisas dėl nemokamo Registrų centro duomenų teikimo žurnalistams.

Pataisomis siūloma, kad žurnalistai turėtų teisę neatlygintai gauti duomenis iš registrų ir valstybės informacinių sistemų, pasirašius atitinkamas sutartis. Tačiau informacijos negalės gauti žurnalistai, per pastaruosius metus daugiau kaip du kartus pažeidę Visuomenės informavimo etikos kodeksą ir tiek pat kartų padarę rimtų profesinių pažeidimų, taip pat etikos nesilaikančios žiniasklaidos priemonės.

Kol bus priimtos įstatymo pataisos, Vyriausybė priėmė laikiną sprendimą, sudarantį sąlygas žurnalistams neatlygintinai gauti duomenis iš Registrų centro.

Registrų centras rugsėjo 14 dieną nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką pagal žurnalistų užklausas neatlygintinai pateikti registrų duomenis. Žurnalistų bendruomenė pareiškė, kad taip nepagrįstai apribota žiniasklaidos laisvė gauti informaciją iš valstybės.

Naujasis centro direktorius Saulius Urbanavičius teigė, kad duomenų teikimui nebuvo teisinio pagrindo.