Michaelas Rogersas išniro iš minios žmonių, stebėjusių, kuo baigsis incidentas Melburne, per kurį penktadienio popietę vienas asmuo žuvo ir dar du buvo sužeisti.

Socialinių tinklų vartotojai praminė šį vyrą „Troleimenu“ (angl. trolley – vežimėlis), o Melburno labdaros organizacija „Melbourne Homeless Collective“ organizavo lėšų rinkimo akciją. Per ją iki pirmadienio ryto M. Rogersui jau buvo paaukota maždaug 100 tūkst. Australijos dolerių (63,8 tūkst. eurų).

„Mūsų didvyris kuklus ir nė nenutuokė apie šią lėšų rinkimo iniciatyvą, – rašoma sutelktinio finansavimo platformoje „GoFundMe“. – Jis nuostabus. Manome, kad už savo pastangas jis nusipelnė apdovanojimo, kuris iš tiesų galėtų jam pagelbėti.“

Interviu Australijos žiniasklaidai 46 metų M. Rogersas tvirtino nelaikąs savęs didvyriu.

„Pastūmiau vežimėlį tiesiai į jį ir pataikiau. Visgi neparbloškiau jo. Nesu didvyris“, – sakė jis televizijai „Channel Seven“.

Laikraščiui „Melbourne's Age“ M. Rogeris pripažino, jog pats buvo nekart pažeidęs įstatymus. Anot leidinio, vyras per pastaruosius 20 metų daug kartų buvo atsidūręs už grotų, įskaitant penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą už plėšimą sunkinančiomis aplinkybėmis. Be to, M. Rogeris ilgą laiką vartojo narkotikus.

„Mano patirtis su policija – nekokia“, – sakė benamis laikraščiui ir pridūrė, kad jo pagalba penktadienį buvo „impulsyvus sprendimas“.

Somalyje gimęs 30-metis australas Hassainas Khalifas Shire Ali per penktadienio išpuolį gatvėje peiliu subadė tris žmones. Vienas jų, populiaraus baro savininkas, neišgyveno.

74 metų Sisto Malaspina mirė netoli populiaraus kavos baro „Pellegrini's Espresso Bar“, kuriam vadovavo daugiau nei keturis dešimtmečius.

Kiti du per išpuolį nukentėję vyrai gydomi ligoninėje, pavojus jų gyvybei negresia.

Viktorijos valstijos policijos komisaras Grahamas Ashtonas sakė, kad H. Kh. Shire Ali taip pat buvo parengęs „neįmantrų“ planą susprogdinti savo mašiną, kad būtų daugiau žmonių aukų. Į savo pikapą jis buvo įdėjęs kelis grilio dujų balionus. Laimei, šie nesprogo.

Užpuolikas buvo žinomas federalinei policijai. 2015 metais buvo atšauktas jo paso galiojimas – būgštauta, kad jis gali vykti į Siriją ir prisijungti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojų.

Visuomenei giriant M. Rogerį už jo drąsų poelgį, Viktorijos valstijos policijos reakcija buvo prieštaringa.

Komisaro pavaduotojas Shane'as Pattonas sakė, kad įvykio vietoje buvę policijos pareigūnai dėkingi N. Rogeriui už pagalbą.

„Nėra abejonių, kad jis pasielgė drąsiai, – sakė jis radijui ABC. – Esame labai dėkingi jam už pagalbą.“

Tačiau kiek vėliau Sh. Pattono viršininkas komisaras G. Ashtonas pareiškė, kad M. Rogerio veiksmai galėjo baigtis tragiškai.

„Man nepatinka kritikuoti žmones, atsidūrusius toje situacijoje. Jis elgėsi instinktyviai, reagavo į tai, ką matė priešais save“, – sakė komisaras Melburno radijui „3AW“.

„Tačiau akivaizdu, kad jei vežimėlis būtų kliudęs ir parbloškęs policininką, o tada užpuolikas būtų atsidūręs virš jo, tai būtų sukėlę tragiškų pasekmių. Laimei, šįkart taip nenutiko“, – kalbėjo jis.