Nepaisant to, Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas tono švelninti nežada – jo įsitikinimu, liberalai rinkimuose neturėtų rinktis komitetų kelią, o šia alternatyva susigundžiusių bendražygių narystė partijoje turi būti stabdoma.

Daliai Liberalų sąjūdžio narių nusprendus savivaldos rinkimuose dalyvauti su rinkimų komitetų vėliava, partijos valdyba nutarė nelaukti ir paskelbė, kad komitetų kelią pasirinkusių liberalų narystė partijoje bus suspenduota. Šis sprendimas supykdė kai kuriuos ryškius liberalų veidus ir šie patys pasitraukė iš partijos. Durimis trenkė komitetą nusprendęs kurti Vilniaus meras Remigijus Šimašius, o paskui jį iš partijos išėjo visa Liberalų sąjūdžio frakcija sostinės savivaldybės taryboje. Iš partijos taip pat pasitraukė parlamentarė Aušrinė Armonaitė, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Rinkimų komitetą pasirinkusio Varėnos mero Algio Kašėtos narytė partijoje buvo suspenduota, jis pats atsistatydino iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojų, tačiau iš partijos nepasitraukė.

Taigi iš Liberalų sąjūdžio valdybos pasitraukė keturi nariai ir panašu, kad tai dar ne pabaiga.

Utenos skyriaus vadovas: vienas nesilaikysiu

Liberalų sąjūdžio Utenos skyriaus pirmininkas M. Kaukėnas gali tapti dar vienu partijos valdybos nariu, kuris trenks durimis. LRT.lt jis teigė, kad skyrius nėra persigalvojęs – kitąmet savivaldos rinkimuose dalyvaus su komitetu.

„Visas skyrius vienbalsiai priėmė sprendimą (kurti komitetą – LRT.lt), nes, skirtingai nuo didmiesčių, mūsų rajono rinkimų sąrašą sudaryti nėra lengva. Kai partija išgyvena tokius laikus, tai mums prikviesti nepartinius žmones ar papildomus kandidatus, net savus narius prikalbinti buvo labai sudėtinga. Norėdami sudaryti kokybišką sąrašą su rimtais kandidatais, turėjome imtis komiteto kūrimo. Mūsų komitetas taps koaliciniu, nes mūsų komiteto pirmame dešimtuke beveik pusė kandidatų ir bus nepartiniai arba iš socialdemokratų pasitraukę savivaldybės tarybos nariai. Bus tokia jungtinė jėga“, – pasakojo M. Kaukėnas, ir vėliau patikslino, kad rinkimų komiteto steigimo dokumentas jau yra pasirašytas.

Anot jo, kol kas dalyvauti komiteto veikloje nusprendė apie 50 Utenos skyriaus liberalų (iš 140). M. Kaukėnas teigė tiksliai nežinantis, ar jo ir kitų skyriaus liberalų narystė partijoje dėl tokio sprendimo jau yra suspenduota.

„Neturime jokios informacijos. Iš partijos pirmininko pasisakymų spaudoje tampa nebeaišku: esu partijos narys, ar ne“, – teigė M. Kaukėnas.

M. Kaukėnas neslėpė, kad sužinojęs apie jo ir kitų Utenos skyriaus liberalų narystės partijoje suspendavimą svarstytų apie pasitraukimą iš Liberalų sąjūdžio.

„Jei visas skyriaus aktyvas ar dauguma išeina iš partijos, tai aš vienas tikrai nesilaikysiu“, – pažymėjo politikas.

Lyderis laikosi savo – arba partija, arba komitetas

LRT.lt kalbintas Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eugenijus Gentvilas teigė tiksliai nežinantis, kokia situacija yra partijos Utenos skyriuje. Tačiau jis akcentavo, kad pasirašiusiųjų komiteto steigimo dokumentą narystė partijoje bus suspenduota.

„Jeigu pasirašė sutartį dėl komiteto steigimo, tai tų liberalų, kurie pasirašė, narystė partijoje automatiškai yra sustojusi“, – pažymėjo E. Gentvilas.

Liberalų lyderis patikino, kad partijos valdybos, iš jos pasitraukus keturiems nariams, performuoti nereikės. Atsilaisvinusias vietas, pasak E. Gentvilo, užims kiti Liberalų sąjūdžio nariai, kurie į valdybą buvo išrinkti partijos suvažiavimo metu, tačiau liko už brūkšnio.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad Liberalų sąjūdžio valdybos sprendimas stabdyti liberalų, pasirinkusių rinkimų komitetus, narystę partijoje, nebuvo per griežtas.

„Aš manau, kad ne per griežtai (pasielgė partijos valdyba – LRT.lt), nes negalime turėti genetiškai modifikuoto organizmo. Yra arba partija, arba komitetas ir pats narys apsisprendžia. Galima buvo šnekėti „eikite į komitetus ir būkite partijos nariais, ir trukdykite dirbti tiems, kurie nori eiti su partija“. Pavyzdžiui, Vilniaus skyriaus atvejis yra toks, kad dauguma Vilniaus skyriaus narių nubalsavo eiti į rinkimus su komitetu. Ką daryti kitiems, kurie nenori eiti su komitetu ir nori gyventi pagal partijos įstatus? Jiems atimama teisė, nes jie negali surinkti kvorumo, jie lieka mažuma“, – komentavo liberalų vedlys.

Ar ryškių politikų pasitraukimas iš Liberalų sąjūdžio gali paskatinti partijos išsivaikščiojimą? E. Gentvilas ragino nelaidoti liberalų ir palaukti, kol bus užregistruoti savivaldos rinkimų sąrašai. Tada, liberalo manymu, turėtų paaiškėti, kad situacija nėra tokia bloga, kokią bandoma piešti viešojoje erdvėje.

„Aš dramatizuoju kiekvieno žmogaus išėjimą, bet tiesiog siūlau palaukti su visais vertinimais rinkimų sąrašų pateikimo. Girdžiu iš politinių oponentų, apžvalgininkų, kad Liberalų sąjūdžio nebėra, kad Liberalų sąjūdis išsivaikščiojo į komitetus. Palaukime, pasižiūrėsime, kiek gruodžio pradžioje sąrašų pateiks Liberalų sąjūdis rinkimams. Mano manymu, tai bus tarp 40 ir 50 savivaldybių. Panašų sąrašų skaičių pateiks ir valstiečių-žaliųjų sąjunga. Ir mes pamatysime, kad niekas niekur neišsivaikščiojo. Kad kažkas nubyrėjo ir kad dėl to apmaudu, tai taip, tačiau visos Marko Tveno frazės apie mūsų mirtį turbūt dar per ankstyvos“, – aiškino pašnekovas.

Per kelis mėnesius pasitraukė apie 180 liberalų

Teisingumo ministerijos duomenimis, 2018 m. kovo 1 d. Liberalų sąjūdyje buvo 7890 narių, 2018 m. spalio 1 d. – 7722.

Laikinai Liberalų sąjūdžio atsakingojo sekretoriaus pareigas einantis Dainius Petravičius LRT.lt teigė, kad nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 8 d. iš partijos pasitraukė apie 180 narių.

„Nuo rugsėjo 1 d. iki šios dienos apie 180 narių išėjo. Iš Vilniaus skyriaus pasitraukė apie 70 narių, bet nuo rugsėjo į skyrių įstojo apie 20 ir dar 10 nori į skyrių įstoti. Per visą Lietuvą į partiją nori įstoti 25 žmonės“, – LRT.lt sakė D. Petravičius.

Anot jo, iš partijos išėjo Vilniaus, Utenos, Varėnos, Klaipėdos, Pagėgių skyrių, kuriuose liberali nutarė rinkimuose dalyvauti su komitetu, liberalai. Pašnekovo teigimu, dalis politikų iš partijos išėjo dėl kitų priežasčių.

Nepaisant nemalonios tendencijos, D. Petravičius teigė tikintis, kad naujo Vilniaus miesto skyriaus sukūrimas situaciją pataisys.

„Bus steigiamas naujas sostinės skyrius, į kurį bus kviečiami esami ir buvę šio skyriaus nariai. Manau, kad tie, kurie nepapuolė į skyrių, pamatys, koks ten jaunas kolektyvas renkasi, prisijungs ir bus suaktyvėjimas“, – vylėsi pašnekovas.