Joje taip pat pažymima, kad 2019 metais gali būti nesilaikoma perteklinio valdžios sektoriaus taisyklės, o valdžios sektoriaus perviršis šiemet taip pat bus mažesnis nei tikėjosi Finansų ministerija.

Kitų metų valdžios sektoriaus perviršis – 0,1 proc. BVP

Valstybės kontrolės skaičiavimais, 2019 metais valdžios sektoriaus perviršis bus 46,7 mln. eurų, arba 0,1 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP), nors Finansų ministerija prognozuoja, kad jis sieks 192,9 mln. eurų ir sudarys 0,4 proc. BVP. Skirtumas atsiranda dėl Valstybės kontrolės prognozuojamų mažesnių valdžios sektoriaus pajamų ir didesnių išlaidų.

Anot Valstybės kontrolės, projektuodama kitų metų valdžios sektoriaus balansą ji prie išlaidų pridėjo įsipareigojimus įmokai į ES biudžetą ir vaiko pinigus, kurios Vyriausybė numatė finansuoti skolintomis lėšomis, tam skiriant atitinkamai 76 mln. ir 38 mln. eurų. Skolintomis lėšomis ketinama finansuoti ir 26 mln. eurų skatinamųjų įmokų į pensijų fondus.

Valstybės kontrolės teigimu, dėl šios ydingos valstybės biudžeto sudarymo praktikos kitų metų planuojamos išlaidos turėtų būti padidintos 140 mln. eurų. Taip pat pažymima, kad „Sodros“ biudžeto išlaidos kitąmet taip pat gali būti apie 50 mln. eurų didesnės nei nurodoma Seimui pateikdama fondo biudžeto projekte.

Valstybės kontrolės skaičiavimais, valdžios sektoriaus pajamos kitąmet bus 17,134 mlrd. eurų, o išlaidos – 17,087 mlrd. eurų, arba atitinkamai 87,2 proc. (0,5 proc.) mažiau ir 59 mln. eurų (0,3 proc.) daugiau nei tikisi Finansų ministerija. Valstybės kontrolės vertinimu, valdžios sektoriaus pajamos ir išlaidos kitąmet sudarys atitinkamai 36,1 proc. ir 36 proc. BVP, ministerijos skaičiavimais – 36,6 proc. ir 36,2 procento.

Rizika dėl fiskalinės drausmės taisyklių

Pasak Valstybės kontrolės, taip pat yra rizika, kad 2019 metas bus nesilaikoma perteklinio valdžios sektoriaus taisyklės, numatančios, kad biudžetų projektai turi būti parengti tai, jog tenkintų bent vieną iš keturių numatytų sąlygų.

Vyriausybės vertimu, bus laikomasi sąlygos, numatančios bent 0,1 procentinio punkto valdžios sektoriaus struktūrinio deficito mažėjimą – 2019 metais projektuojamas 0,3 proc. struktūrinis deficitas, arba 0,1 punkto mažesnis nei numatomas šiemet (0,4 proc. BVP), o įvertinus Europos Komisijos (EK) Lietuvai suteiktą 0,5 punkto išlygą dėl struktūrinių reformų, kitąmet laukiamas 0,2 proc. BVP struktūrinis perviršis.

Tuo metu Valstybės kontrolė, skirtingai nei ministerija vertinanti produkcijos atotrūkį nuo potencialo, skaičiuoja, kad valdžios sektoriaus struktūrinio deficitas šiemet sieks 0,5 proc. BVP, o kitąmet išaugs iki 0,9 proc. BVP (netenkinamas 0,1 punkto teigiamo pokyčio reikalavimas), o EK išlyga taip pat neužtikrina struktūrinis perviršio reikalavimo įgyvendinimo.

Šiemet – mažesnis nei planuota valdžios sektoriaus perviršis

Valstybės kontrolės vertinimu, šiemet valdžios sektoriaus perviršis sudarys 171,5 mln. eurų, arba 0,4 proc. BVP. Finansų ministerija projektavo geresnį rezultatą – 273 mln. eurų, arba 0,6 proc. BVP perviršį. Anot Valstybės kontrolės, valdžios sektoriaus pajamos šiemet bus 116,3 mln. eurų (0,7 proc.), o išlaidos – 212,3 mlnl. eurų (1,3 proc.) didesnės nei planavo ministerija.

Vertindama 2018-ųjų valstybės biudžeto vykdymą, Valstybės kontrolė pažymi, kad šiemet tikriausiai nepavyks įvykdyti pelno mokesčio ir akcizų planų, tuo metu pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pajamos bus artimos suplanuotoms.

Valstybės kontrolė skaičiuoja, kad valstybės biudžeto pajamos be ES ir kitos finansinės paramos lėšų šiemet bus 15 mln. eurų mažesnės, nei patvirtinta įstatymu, tačiau dar labiau – 100,7 mln. eurų – bus neįvykdyta išlaidų prognozė, kur daugiausiai nuo plano atsilieka Kelių priežiūros ir plėtros programa. Dėl to valstybės biudžeto deficitas šiemet taip pat bus mažesnis nei planuota ir sudarys 606,4 mln. eurų – 84,5 mln. mažiau nei patvirtinta įstatymu.

Skaičiuojama, kad „Sodros“ biudžeto perviršis šiemet bus 206 mln. eurų, arba 34 mln. eurų mažesnis nei patvirtinta įstatymu, nes fondo pajamos ir išlaidos bus atitinkamai 50,5 mln. ir 84,6 mln. eurų didesnės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)