Paskutiniais nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ duomenimis, vidutinė vieno kvadratinio metro kaina naujos statybos butuose Vilniuje ir Kaune priartėjo viena prie kitos ir skiriasi apie 10 proc.

„Bene didžiausią paklausą turinčių 40–60 kvadratinių metrų ploto butų naujos statybos namuose vidutinės kainos Vilniuje paskutinį ketvirtį kiek sumažėjo ir pasiekė 1 692 eurus už kvadratinį metrą, o Kaune, kiek paaugusios, – 1 545 eurus“, – komentuoja „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Tačiau vidutinėms būsto kainoms sostinėje ir laikinojoje sostinėje artėjant, žemės sklypų kainos Vilniaus ir Kauno rajonuose gali skirtis išties įspūdingai.

Prabangių sklypų kainos skiriasi kartais

„Žemės sklypo aras išplėtotuose projektuose Vilniuje kainuoja nuo 1,5 tūkst. eurų iki 8 ar 10 tūkst. eurų, o individualūs sklypai prestižinėse vietose gali kainuoti ir 25–30 tūkst. eurų už arą. Taip yra dėl to, kad Vilniuje žemės sklypų pasiūla yra gana įvairi ir pirkėjas gali rinktis nuo išplėtotų (inžinerine prasme) sklypų, tarkime, Lentvaryje, iki tikrai prestižinių lokacijų, pavyzdžiui, – gerai išplėtotų sklypų Kalnėnuose“, – kalba A. Šapoka.

„Ober-Haus“ atstovai pažymi, kad pigaus segmento žemės sklypo aras Vilniuje kainuoja 1–2 tūkst. eurų, vidutinio – apie 3–6 tūkst. eurų, prabangaus sklypo aro kaina siekia nuo maždaug 8–10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų.

Tuo metu Kaune kainos yra gerokai kuklesnės: pigaus segmento žemės sklypo aras atsieis apie 550–900 eurų, vidutinio – 900–2,5 tūkst. eurų, o už prabangaus sklypo arą teks pakloti 2–5 tūkst. eurų.

Bendrovės „Inreal“ analitikas R. Žulpa sako, kad aukštesnis namų valdos sklypų kainų lygis Vilniaus regione paaiškinamas didesne paklausa, perkamąja galia, geriau išvystyta infrastruktūra.

„Kita vertus, tiksliai ir objektyviai įvertinti kainų skirtumą tarp Vilniaus ir Kauno regiono sklypų yra sudėtinga, kadangi sklypų kaina priklauso nuo daugelio faktorių. Todėl kai kuriais atvejais vieni namų valdos sklypai yra brangesni Vilniuje, kiti – Kaune“, – sako jis.

Labiausiai sklypo kainą lemia vieta

Visų LRT.lt kalbintų NT bendrovių atstovų teigimu, namų valdos sklypų kainos bene labiausiai priklauso nuo vietos.

„Vieta – tai ne tik taškas miesto žemėlapyje daugiau ar mažiau nutolęs nuo centro, bet ir infrastruktūra aplink – susisiekimo automobiliu ir viešuoju transportu galimybės, atstumas iki prekybos, verslo, pramogų centrų, gydymo ir ugdymo įstaigų“, – sako R. Žulpa.

Jo bei A. Šapokos teigimu, svarbus yra ir sklypų inžinerinis išvystymas – ar sklype įvesta elektra, dujos, galbūt miesto vandentiekis ir nuotekų sistema, ar sklypas yra gyvenvietėje, kuri turi apšviestas gatves, šaligatvius.

„Taip pat labai svarbi yra ir sklypo paskirtis bei užstatymo galimybė, kuri nusakoma planavimo dokumentuose esančiais tankumo ir intensyvumo rodikliais“, – tikina R. Žulpa.

Tuo metu A. Kišūnas pastebi, kad žmonėms vis svarbesniu faktoriumi tampa ir tai, kas bus jų kaimynai.

Brangiausi sklypai – miestų šiaurinėse dalyse

A. Šapoka pažymi, kad Vilniuje brangiausiai atsieina sklypai Valakampiuose, Antakalnyje, tai pat – Žvėryne esantys pavieniai žemės sklypai, o Užupis ir Užupio periferija išsiskiria prestižine pasiūla.

Tuo metu Vilniaus rajone, R. Žulpos teigimu, patys brangiausi namų valdos sklypai yra šiaurinėje (Tarandė, Avižieniai, Antežeriai, Bajorai, Bendoriai, Klevinė, Riešė, Gulbinai) bei vakarinėje (Buivydiškės, Zujūnai, Papiškės) dalyse.

„Daugelį metų tai yra vienos mėgstamiausių naujakurių ir individualių namų/kotedžų statytojų vietų rajone. Taip yra todėl, kad infrastruktūra ten yra gerai išvystyta, o tvarkingų ir plėtrai paruoštų sklypų pasiūla yra viena didžiausių Vilniaus regione. Namų valdos sklypų kainos šiose teritorijose svyruoja vidutiniškai nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų už arą“, – kalba R. Žulpa.

Savo ruožtu A. Kišūnas pastebi, kad Kaune brangiausiai kainuoja sklypai, esantys rajonuose miesto ribose. Tai – Vytėnai, Vičiūnai, Kleboniškis, iš dalies Ringaudai, Romainiai, Noreikiškės. Didesnėmis kainomis taip pat išsiskiria Kauno rajone ant Neries pakrantės esantys Radikiai bei nuo seno kurortiniais miesteliais laikomi Kulautuva ir Kačiarginė, kuriuose už sklypo arą gali tekti pakloti iki 5 tūkst. eurų.