Tantjema, tai – papildomas atlyginimas, mokamas valdybos nariams, direktoriams ir aukštiesiems tarnautojams iš įmonės grynojo pelno.

Į tai, kad mažėja tantjemas gaunančių, pavyzdžiui, įmonių valdybų narių pajamų apmokestinimas ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą dėmesį atkreipė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas.

Šiuo metu tantjemų gavėjų pajamos apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu (GPM), 25,3 proc. valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokomis.

2019 metais priklausomai nuo pajamų lygio tantjemoms būtų taikomi 15 proc. ir 20 proc. GPM tarifai, VSD įmoka siektų 8,72 proc., o PSD – 6,98 proc.

Dėl šių pokyčių tantjemų gavėjų pajamos po mokesčių išaugtų. Daugiausiai naudos turėtų didžiausias pajamas gaunantys gyventojai.

Pavyzdžiui, 1 tūkst. eurų gaunantis asmuo turėtų 186 eurų naudą, 10 tūkst. eurų – 1 860 eurų naudą, o 100 tūkst. eurų – 18,6 tūkst. eurų naudą.

M. Majauskas pastebėjo, kad tantjemų apmokestinimas mažinamas nuo maždaug 50 proc. iki 35 proc. Tuo metu darbo užmokestis bus apmokestinimas 40 proc.

„Ar čia klaida, kurią planuojate taisyti? Ar toks buvo sumanymas – mažinti mokesčius didžiausias pajamas gaunantiems asmenims?“ – ketvirtadienį finansų ministro klausė konservatorius.

V. Šapoka atsakė, kad intencijų šioje srityje nebuvo.

„Išties, tas klausimas vakar buvo svarstytas komitete ir yra įžvelgta tam tikra kolizija. Tikrai intencijų šioje srityje keisti nebuvo. Kaip tik šiuo metu vyksta susitikimas, kur dėl tos kolizijos yra svarstoma – kaip ją išspręsti“, – atsakė jis.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje dėl tantjemų pasisakė ir „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

„Tai neliečia mūsų biudžeto, mūsų manymu, tai reikėtų spręsti per gyventojų pajamų mokesčio pataisas. Todėl po diskusijų su Finansų ministerija manome, kad būtų teisinga įvesti tokį patį GPM kaip ir dirbantiems pagal darbo sutartį“, – nurodė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)