Ketvirtadienį vykusioje Seime Vyriausybės valandoje socialdemokratas Algirdas Sysas, primindamas žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, apie tai, kad R. Karbauskio „Agrokoncernas“ importuoja trąšas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės bičiulių, L. Linkevičiaus klausė, ar yra institucija Lietuvoje, kuri prižiūri šiuo dalykus.

Užsienio reikalų ministerija yra viena iš tų institucijų, kuri koordinuoja ir prižiūri sankcijų vykdymą“, - kalbėjo ministras. Jis pabrėžė, kad įmonės, iš kurios „Agrokoncernas“ perka trąšas nėra Rusijai taikomų sankcijų sąraše, tačiau kartu akcentavo L. Linkevičius, rizikas vis tiek reikėtų įvertinti.

„Šiuo atveju tai įmonė, iš kurios perkamos trąšos nėra sankcionuotų įmonių sąraše. Bet mes paprastai rekomenduojame įmonėms įvertinti su minėtomis sankcijomis prieš savininką susijusias rizikas“, - kalbėjo L. Linkevičius.

LRT ketvirtadienį paviešintame tyrime teigiama, kad „Agrokoncernas“ trąšas importuoja ne tik iš Rusijos trąšų gamintojų „Phos Agro“ ir „Acron“ - į Lietuvą keliauja ir Rusijos prezidento V. Putino vaikystės bičiulio, stačiusio Krymo tiltą, produkcija.

„Arkadijui Rotenbergui, turinčiam vieną didžiausių Rusijos azotinių trąšų gamyklų „Minudobreniya“, taikomos tarptautinės sankcijos. Tačiau didžiausios valdančiosios frakcijos Seime lyderio R. Karbauskio tai neskatina nutraukti verslo ryšių su minėta trąšų gamintoja. R. Karbauskis tikina, kad jam priklausančiame „Agrokoncerne“ dirbantys agronomai negali žinoti visų akcininkų“, - rašoma LRT žurnalistų atliktame tyrime.

Pasak LRT, „Agrokoncernas“ A. Rotenbergo įmonės trąšas įsigyja per tarpininką Dubajuje - bendrovę „AgriculturalMinerals“ DMCC.

Pats R. Karbauskis teigia, kad tiek jis, tiek „Agrokoncerne“ dirbantys agronomai negali žinoti visų akcininkų.