Vilniuje ketvirtadienį vykusioje konferencijoje „FintechInn“ dalyvavęs M. McDonoughas interviu DELFI teigė, kad dabartinį eskalacijos scenarijų galėtų pakeisti tik lėtesnė JAV ekonomikos plėtra arba išsipardavimas akcijų rinkose.

Jis taip pat teigė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė yra teisi dėl lietuviškų prekių eksporto galimybių į Kiniją.

– Ketvirtadienį paskelbti naujausi Kinijos užsienio prekybos duomenys pranoko prognozes. Paaiškėjo, kad nauji JAV tarifai nepaveikė Kinijos eksporto – spalį jis augo 15,6 proc. lyginant su 2017 metų spaliu, t.y. netgi sparčiau nei rugsėjį (14,5 proc.). Kaip vertinate tokį rezultatą?

– Manau, kad jis logiškas. Šiuo metu mažam kiekiui kiniškų prekių taikomas 25 proc. tarifas, o didesniam kiekiui – 10 proc. Nuo sausio 1 dienos tarifai didės – 25 proc. bus taikomas visoms dabar apmokestinamoms prekėms. Priežastis, kodėl rezultatai pranoko prognozes yra tai, kad žmonės norėjo aplenkti šį padidėjimą. Jei jie lauktų sausio, tada vietoje 10 proc. turėtų sumokėti 25 proc.

Manau, kad tikrasis prekybos karo poveikis pasijus kitų metų pradžioje. Tada eksporto sumažėjimą lems ne tik didesni tarifai, bet ir tai, kad Kinijos eksportuojamas prekes perkantys amerikiečiai bus užsipildę savo sandėlius. Kitaip tariant, ta paklausa laike perstumta į priekį.

– Duomenys taip pat rodo, kad Kinijos eksportas augo ne tik į JAV, bet ir į kitas rinkas. Tai reiškia, kad šalis diversifikuoja savo prekybą?

– Taip, ir tai nėra nauja tendencija. Kinija jau kurį laiką stengiasi išplėsti savo eksporto krypčių ratą. Manau, kad prekybos karas su JAV tai tik paskatins, o Kinija ir toliau ieškos naujų prekybos partnerių.

Tik pastebėčiau, kad Kinija turi perteklinių pajėgumų problemą. Jei JAV pirks mažiau kiniškų prekių, tada jų kaina kitose rinkose gali kristi. Be to, juanio vertė pastaruoju metu yra kritusi, o tai kinų prekes gali paversti dar patrauklesnėmis.

– Kokios įtakos ši tendencija turi Donaldo Trumpo deryboms su Kinija?

– D. Trumpo administracija tiki tuo, jog jei jie didins tarifus, tai privers Kiniją sėsti prie derybų stalo. Tačiau taip neatsitiks dėl kultūrinių priežasčių. Manau, kad Kinijos reakcija bus kitokia. D. Trumpui didinant tarifus, jie atsakys tuo pačiu, o tai sukuria neigiamą užburtą ratą.

Tačiau vienas dalykų galėtų pakeisti viską. Jungtinėse Valstijose didžioji dauguma gyventojų sutinka, kad JAV ir Kinijos prekybos santykiuose kažkas negerai. Galbūt jie nežino, kas konkrečiai, tačiau taip galvoja. Tačiau manau, kad tik nedidelė dalis amerikiečių galvoja, jog didesni tarifai yra geriausias sprendimas.

Kol JAV ekonomika auga, akcijų biržos kyla, tai leidžia D. Trumpui tęsti savo tarifų politiką. Tačiau, jei pamatysime sulėtėjimą, išsipardavimą biržose, ir tai bus siejama su konfliktu su Kinija, tada tai galėtų pakeisti administracijos toną ir susitarimą paversti labiau įmanomu.

Galima prisiminti JAV ir Europos Sąjungos susitarimą praėjusią vasarą. Tuomet D. Trumpo retorika irgi buvo karšta, tačiau kompromisas rastas daug lengviau, nei dauguma žmonių tikėjosi. Kita vertus, nereikėtų atsipalaiduoti ir tikėtis, kad lygiai tas pats atsitiks ir su Kinija.

Dabar reikia sulaukti lapkričio 30 dieną vyksiančio G20 susitikimo, kuriame D. Trumpas ir Xi Jinpingas turėtų aptarti ir prekybos karo klausimą.

– JAV vidurio kadencijos rinkimuose Demokratų partija perėmė Atstovų Rūmų kontrolę, o respublikonai išlaikė daugumą Senate. Ar tai kaip nors pakeis JAV-Kinijos prekybos karo scenarijų?

– Ne, nors galbūt dabar Kongresas kels daugiau klausimų dėl D. Trumpo tarifų taktikos. Tačiau, kaip jau sakiau, dauguma amerikiečių galvoja, kad JAV ir Kinijos prekybos santykiuose kažkas negerai, todėl nemanau, jog ką tik praėję ar kiti rinkimai galėtų grąžinti šalių santykius ten, kur jie buvo prieš kelis metus. Turi praeiti dar daug laiko, kol turėsime normalius santykius su Kinija.

Žinoma, gali būti, kad nauja Kongreso sudėtis neleis situacijai pakrypti išties bloga linkme.

– Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę lankėsi Kinijoje. Ji teigia, kad Lietuvos verslas galėtų ten eksportuoti daugiau. Kaip manote, ar Kinijoje yra vietos lietuviškai produkcijai?

– Pažiūrėkime į Kinijos populiacijos dydį, į jos augančią viduriniąją klasę ir pamatysime, kad ten yra didžiulės galimybės eksportui. Ne tik Lietuvai, bet daugeliui valstybių. Žinoma, galimybės priklauso ir nuo prekių pobūdžio – šiuo metu didžiausia paklausa yra maisto, kultūrinėms prekėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)