Kaip skelbė LRT, „Agrokoncernas“ perka trąšas iš Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) įsikūrusios bendrovės „Agricultural Minerals“ DMCC, valdomos Rusijos įmonės „Minudobreniya“. Tiek „Minudobreniya“, tiek jos pagrindiniam akcininkui Arkadijui Rotenbergui taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

R. Karbauskis tvirtina, kad iš minėtos įmonės trąšas perka kone visos Europos ir Lietuvos įmonės.

„Tai yra visos, kurios importuoja, perka iš tos pačios įmonės. Jeigu kita neparduoda, tai parduoda šita. Jai jokios sankcijos netaikomos, kas yra savininkas, tikriausiai, nė viena Lietuvos įmonė, nė viena Europos įmonė nesidomi, nes tai nėra jų pareiga. Jei būtų sankcijos taikomos, nei viena įmonė Lietuvos ir Europos įmonė iš tos įmonės nieko neimportuotų. Pritempiamos temos“, – aiškino jis.

R. Karbauskis teigė nežinojęs, kas yra įmonės savininkas.

„Aišku, nežinojau. Aš nežinojau, iš kokių įmonių perka, tai iš kur aš galiu žinoti? Tai yra didelės įmonės, kurių savininkai keičiasi, jos, tikriausiai, listinguojamos (...) Londono biržoje. Tai kokiu būdu galima žinoti, kas yra savininkai, jei įmonė listinguojama kur nors?“ – kalbėjo jis.

Nacionalinio transliuotojo teigimu, A. Rotenbergas, valdantis daugiau nei 80 proc. „Minudobreniya“ akcijų, yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino vaikystės bičiulis, statęs Krymo tiltą. Jam tarptautinės sankcijos dėl artimų ryšių su Kremliaus lyderiu taikomos nuo 2014 metų.

LRT „Agrokoncernas“ tvirtina, kad trąšas perka ne iš „Minudobreniya“ gamyklos Rosošo mieste, esančios už 1400 kilometrų nuo Lietuvos, bet iš šešiskart toliau nuo Lietuvos esančios JAE įmonės.

„Agrokoncernas“ pripažįsta, kad, nors trąšos perkamos Dubajuje, į Lietuvą jos atvežamos ne iš ten. Įmonė neatskleidžia, iš kokios tiksliai šalies importuoja trąšas.

Lietuvos baudžiamasis kodeksas už tarptautinių sankcijų pažeidimą numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 5 metų. Už šią nusikalstamą veiką atsako ir juridinis asmuo.