Prašymas dėl konsultacijų buvo pateiktas kelios valandos po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad jis „visiškai neskuba“ spręsti krizės dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Kol kas neaišku, ar Rusija planuoja naują bandymą švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas rugsėjo mėnesį sakė, kad Maskva būtų pasirengusi svarstyti tokį žingsnį.

Jungtinės Valstijos tvirtino, kad gausios spaudimo priemonės, įskaitant naftos ir degalų tiekimo ribojimą bei Šiaurės Korėjos žaliavų eksporto draudimą, turi būti visapusiškai taikomos, kol Pchenjanas atsisakys savo branduolinės ir balistinių raketų programų.

Rusija ir Kinija įrodinėjo, kad Šiaurės Korėja už raketų bandymų sustabdymą ir pradėtą dialogą su JAV dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos turėtų būti apdovanota sušvelninant sankcijas.

Ketvirtadienį Niujorke planuotas JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo susitikimas su Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnu Kim Yong Cholu staiga buvo atšauktas.

D. Trumpas trečiadienį pareiškė ateinančių metų pradžioje ketinantis vėl susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, bet „visiškai neskubantis“.

„Labai norėčiau panaikinti sankcijas, bet ir jie turi reaguoti“, – sakė D. Trumpas.