Parlamentarai numato balsuoti dėl tokios komisijos sudarymą reglamentuojančios Statuto pataisos.

Pirminiame etape buvo planuojama pavadinti šią komisiją Valstybės istorinės atminties ir laisvės kovų komisija, tačiau Seimo nariai „valstiečiai“ Arūnas Gumuliauskas ir Stasys Jakeliūnas įregistravo pasiūlymą pakeisti naujos nuolatinės komisijos pavadinimą į Laisvės kovų ir Valstybės istorinės atminties komisiją.

Tokiu būdu, pasak jų, siekiama „užtikrinti jos veiklos tęstinumą, kurios vienas iš pagrindinių uždavinių yra įgyvendinti pasipriešinimo okupacijoms, laisvės kovų dalyvių bei nuo okupacijų, SSRS vykusios agresijos metu nukentėjusių asmenų politiką Lietuvoje bei vykdyti efektyvią valstybės istorinės atminties išsaugojimo ir įprasminimo politiką“.

Jeigu parlamentarai pritartų Statuto papildymo projektui, ši komisija būtų sudaryta išlaikant frakcijų proporcinio atstovavimo principą.

Nauja komisija svarstytų ir teiktų Seimui ir Vyriausybei pasiūlymus dėl valstybės istorinės atminties išsaugojimo ir įprasminimo prioritetų, jų įgyvendinimo. Ji teiktų pasiūlymus ir dėl pasipriešinimo XX a. okupacijoms - laisvės kovų (ginkluotojo ir neginkluotojo pasipriešinimo) dalyvių ir nuo okupacijų bei SSRS vykdytos agresijos (po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo) nukentėjusių asmenų teisių ir jų įgyvendinimo.

Laisvės kovų ir Valstybės istorinės atminties komisija inicijuotų svarbiausių Lietuvai istorinių įvykių paminėjimą, istorinių asmenybių ir istorinių datų įprasminimą.

Numatoma, kad komisija taip pat inicijuotų ir organizuotų seminarus, konferencijas ir kitus renginius laisvės kovų įprasminimo ir valstybės istorinės atminties klausimais, aktyviai dalyvautų kitų institucijų rengiamuose tokio pobūdžio renginiuose.

Siūloma, kad komisija kasmet teiktų Seimui savo veiklos ataskaitą.

ELTA primena, kad šių metų rugsėjį siūlymą sujungti dvi parlamentines komisijas - Valstybės istorinės atminties ir Laisvės kovų Seimui pateikė Valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas „valstiečiams“ atstovaujantis Seimo narys Arūnas Gumuliauskas.