Jis sakė negalįs pasakyti, ar su ankstesne koncerno vadovybe pasiekti susitarimai dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivo išpirkimo liks galioti, ar reikės ieškoti naujų.

„Be abejo, deriname susitikimą su nauja „Achemos grupės” vadovybe, ir tada galėsiu komentuoti. Dabar negaliu tiksliai pasakyti, bet artimiausiomis dienomis toks susitikimas turėtų įvykti”, - sakė energetikos ministras.

Kaip ELTA jau skelbė, rugpjūtį vykusiame „Achemos” ir Energetikos ministerijos susitikime Ž. Vaičiūnas ir „Achemos grupės“ atstovai aptarė ministerijos siūlomą „Achemos“ išlaidų optimizavimo planą. Po susitikimo energetikos ministras sakė, kad visas siūlymų paketas „Achemos“ indėlį į SGD terminalo išlaikymą sumažintų perpus. Anksčiau Ž. Vaičiūnas minėdavo, kad šis indėlis galėtų mažėti 40 proc.

„Jeigu dabar kalbame apie šiek tiek daugiau nei 20 mln. eurų, tai, įgyvendinus visas tas priemones, jis galėtų mažėti iki maždaug 10 mln. eurų per metus. Pagrindinė priemonė tebeišlieka, kurios, manau, nekvestionuoja nei „Achema“, nei kiti vartotojai - tai SGD terminalo išpirkimas. Tokio sprendimo efektas būtų naudingas tiek „Achemai“, tiek visiems kitiems dujų vartotojams. Tai didžiausia dalis, kuria būtų sumažinama SGD dedamoji“, - aiškino ministras.

Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija yra patvirtinusi, kad geriausias sprendimas Lietuvai būtų po 2024 metų išpirkti terminalo laivą-saugyklą. Tokį sprendimą ji rekomenduos ir Vyriausybei. Antroji siūloma kaštų mažinimo dalis liestų pačius „Achemos“ vidinius sprendinius.

Tačiau spalio viduryje „Achemos grupei“ vadovavę ir susitikimuose dėl SGD terminalo išlaikymo dalyvavę generalinis direktorius Linas Sabaliauskas bei ekonomikos ir finansų direktorius Simonas Klimavičius buvo atleisti kaip praradę koncerno valdybos pasitikėjimą. Naujuoju generaliniu direktoriumi paskirtas Gintautas Kanapeckas, o ekonomikos ir finansų direktore - Irma Kamarauskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)