Šiuo metu Klaipėdos uosto rinkliavos – laivo, navigacinės, krantinės, sanitarinės ir uosto akvatorijos – apskaičiuojamos pagal tarptautiniame laivo matmenų liudijime nurodytą bendrąją talpą, tačiau dėl nepakankamo gylio dabar uoste nėra galimybių pilnai pakrauti didesnės kaip 60 tūkst. sąlyginių vienetų talpos laivų.

„Jeigu laivas yra didesnis ir gali talpinti daugiau tų vienetų, kas dažnai yra įprasta okeaninėje prekyboje, Klaipėdos uoste į jį vis tiek gali būti pakrauta tik iki 60 tūkst. vienetų. Deja, dabar apmokestinimo sistema Klaipėdoje yra tokia, kad toks laivas yra apmokestinamas pagal dokumentinę, o ne faktinę laivo talpą“, – Vyriausybės posėdyje sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Anot jo, dėl šios priežasties Klaipėdos uoste dideliems konteineriniams laivams taikomos rinkliavos yra gerokai didesnės nei kaimyniniuose uostuose.

„Norint išlaikyti konkurenciją su kaimyninių šalių uostais, kuriuose apmokestinama pagal faktinį įplaukimą, (...) reikia šią sistemą pakeisti, kad būtų paskatos kuo daugiau laivų įplaukti į Klaipėdos uostą, juolab, kad konteinerinė krova uoste sparčiai auga“, – aiškino R. Masiulis.

Įsigaliojus naujoms rinkliavoms, jas skaičiuojant Klaipėdos uoste bus taikomas maksimalų 60 tūkst. sąlyginių vienetų bendrosios talpos dydis.

Susisiekimo ministerija skaičiuoja, kad šiuo metu laivas, kurio bendroji talpa yra, pavyzdžiui, 131,8 tūkst. vienetų, moka 72,1 tūkst. eurų rinkliavą, o po pakeitimų ji sumažėtų iki 36,3 tūkst. eurų. Dar mažesnės rinkliavos taikomos Lenkijos Gdansko uoste - ten tokiam laivui tektų sumokėti tik 25,1 tūkst. eurų, arba 65,2 proc. mažiau nei dabar Klaipėdoje.

Ministerijos vertinimu, dėl naujos kainodaros didesnės kaip 60 tūkst. vienetų talpos laivams nuolaidų suma per metus siektų iki 750 tūkst. eurų, tačiau dėl intensyvesnės laivybos tokio sprendimo finansinė nauda būtų gerokai didesnė.

„Galėtume tikėtis 3,5 mln. eurų daugiau pajamų, tiesiog daugiau laivų pritrauktume į uostą“, – teigė R. Masiulis.

Klaipėdos uostas per devynis šių metų mėnesius perkrovė 531,4 tūkst. sąlyginių konteinerių – 58 proc. daugiau nei pernai sausį–rugsėjį ir daugiau nei per visus 2017 metus (473 tūkst.).

Susisiekimo ministerijos duomenimis, šiemet Klaipėdos uoste įregistruotos dvi naujos konteinerių laivybos linijos, o beveik 90 proc. jomis plaukiojančių laivų bendroji talpa yra didesnė kaip 60 tūkst. vienetų. Vien gegužės ir birželio mėnesiais į uostą įplaukė 22 laivai, kurių bendra talpa yra daugiau kaip 60 tūkst. vienetų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)