Iš pradžių mokslininkai manė, kad šis labai neįprastos formos objektas yra tiesiog keistas asteroidas. Toks keistas, labai pailgas pavidalas neturi precedento tarp maždaug 750 tūkst. asteroidų ir kometų mūsų Saulės sistemoje, kur jie ir susiformavo.

Minimas objektas 2017 metų spalį buvo pastebėtas Havajuose esančiu teleskopu ir pavadintas Oumuamua, kas havajietiškai reiškia „pasiuntinys“. Objektas yra maždaug 400 m ilgio ir tik apie 40 m pločio. Tačiau tam tikri požymiai keičia mokslininkų nuomonę ir svarstoma, kad gal Oumuamua yra ne asteroidas, o kosminis laivas iš kitur gyvenančios civilizacijos

Ši teorija mokslininkams kilo po to, kai buvo pastebėta, kad paslaptingas objektas staiga padidino greitį ir paliko Saulės sistemą šių metų sausio mėnesį, rašoma cnn.com.

„Atsižvelgiant į dirbtinę kilmę, viena iš galimybių yra ta, kad Oumuamua yra lengvas pažangios technologijos erdvėlaivis, plaukiantis kosmoso erdvėje“, – rašoma leidinyje „Astrophysical Journal Letters“. Mokslininkai mano, kad erdvėlaivis gali būti varomas Saulės energija.

Astronomas Abrahamas Loebas iš Harvardo universiteto tikina, kad panašaus erdvėlaivio prototipų jau yra pagaminta ir Žemėje.

Kartu su kolegomis A. Loebas mano, kad neįprasta Oumuamua trajektorija ir didžiulis greitis gali reikšti tai, kad šis erdvėlaivis yra nebenaudojamas.

Oumuamua yra pirmasis Saulės sistemoje matytas objektas, kuris, kaip manoma, atkeliavo ne iš mūsų planetų sistemos.

„Mums pasisekė, kad mūsų teleskopas ieškojo tinkamoje vietoje tinkamu laiku, kad pastebėtų šį istorinį momentą“, – sakė NASA planetarinės gynybos pareigūnė Lindley Johnsonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)