„Tik per apklausą iš policijos tyrėjos sužinojau, kad šie pinigai buvo pervesti iš Lietuvos bokso federacijos – labai retai, tik išimtiniais atvejais tikrinu savo sąskaitos išrašus“, – antradienį Vilniaus miesto apylinkės teisme sakė Ž. Tratas.

Lietuvos aktorius, užsienyje prisistatantis kaip James Tratas, buvo iškviestas liudyti į posėdį, kuriame nagrinėjama jo vaikystės draugui iškelta baudžiamoji byla – Lietuvos bokso federacijos generalinis Donatas Mačianskas kaltinamas dėl svetimo turto pasisavinimo ir dokumento suklastojimo.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad D. Mačinskas dar 2014-2015 m., tuo metu eidamas generalinio sekretoriaus Antano Arėškos referento pareigas, galimai iššvaistė daugiau kaip 3,6 tūkst. eurų, priklausančių Lietuvos bokso federacijai. Šie pinigai buvo pervesti į įvairių su federacija nesusijusių asmenų sąskaitas bankuose, o po to, įtariama, grąžinti federacijos darbuotojams.

Bent taip teigia kai kurie baudžiamojoje byloje apklausti liudytojai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po buvusio ilgamečio generalinio sekretoriaus A. Arėškos kreipimosi į policiją. Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas buvęs jo pavaldinys, perėmęs pareigas D. Mačianskas sako, kad jo sąžinė yra švari, nes jokių nusikaltimų nepadarė – esą visi pinigai, kurie iš federacijos sąskaitos pateko į su boksu nesusijusių asmenų sąskaitas, galimai atiteko būtent buvusiam generaliniam sekretoriui.

„Federacijoje dirbu nuo 2012 m., iki 2016 m. buvau techniniu darbuotoju, vadovu tuo metu buvo p. A. Arėška, o aš vykdžiau jo nurodymus visais klausimais – pats negalėjau nei sukurti, nei savavališkai priimti sprendimų, tam neturėjau nei juridinių, nei techninių galių, o dabar esu kaltinamas, kad galimai atlikau neteisėtus veiksmus“, – sakė D. Mačianskas.

Jis pažymėjo, kad visus įsakymus pervesti pinigines lėšas ir banko pavedimus pasirašė būtent A. Arėška.

„Tai liudija, kad visa tai atliko Antanas, su jo žinia, tai šiek tiek absurdiškai atrodo man metami kaltinimai – jis pats tardavosi su byloje apklausiamais liudytojais, tie žmonės buvo savanoriai, jie dirbo įvairius darbus – statydavo ringus, vežiodavo sportininkus ir taip su jais buvo atsiskaitoma, nurodant, jog tai – maistpinigiai. Tik dabar bandoma pateikti, kad tie pinigai buvo pervesti tik mano draugams, bet tai buvo ir A. Arėškos pažįstami – jie kartu dalyvaudavo įvairiuose vakarėliuose, ir į Baltarusiją važiavo, ir į užsienį skrido.“

Kodėl reikėjo federacijos pinigus pervesti su ja nesusijusiems asmenims ir kodėl vėliau juos išgryninę šie žmonės pinigus turėdavo grąžinti, D. Mačianskas nesako: „Kai teisme bus apklaustas A. Arėška, manau, išgirsime, kur jis padėjo tuos pinigus, kurie buvo jam perduoti.“

Kaltinimų nepripažįstantis D. Mačianskas taip pat patikino, kad pareigūnai jam siūlė pripažinti kaltę dėl svetimo turto pasisavimo ir už tai esą žadėjo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. „Nesutikau, nes nesijaučiu kaltas, todėl dabar šie kaltinimai yra nagrinėjami teisme“, – pažymėjo Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius.

Tuo metu iš antradienį teismo posėdyje apklaustų liudytojų apklausų aiškėja, kad bokso federacijos pinigai patekdavo būtent į D. Mačiansko draugų sąskaitas. Ir ne tik – 40 eurų su centais buvo pervesta ir į buhaltere dirbančios jo motinos sąskaitą, mokėjimo pavedime nurodant, kad tai – maistpinigiai.

„Supratau, kad tai už darbą, man visi pinigai už darbą yra maistpinigiai“, – bylą nagrinėjančiai teisėjai Julitai Dabulskytei-Raizgienei sakė D. Mačiansko motina Greta Mačianskienė.

Liudytoja teigė, kad dar 2014 m. per vykusias Lietuvos jaunučių bokso sporto žaidynes skaičiavo varžybų rezultatus. „Manęs sūnus paprašė pagalbos, kaip kozirį jis metė A. Arėškos žodžius, kad galbūt bus sumokėta“, – sakė moteris.

Bene daugiausiai pinigų pervedimų buvo atlikta į vilniečiui Augustinui Kovalenkai priklausančią banko sąskaitą – vyras D. Mačianską pažįsta nuo mokyklos laikų, iki šiol su juo palaiko draugiškus santykius.

Liudytojas sakė, kad yra pagelbėjęs bokso federacijai – prieš vienas varžybas padėjo surinkti bokso ringą, taip pat vežiojo sportininkus į viešbutį ir iš jo.

„Esu buvęs federacijoje, kaip suprantu, į teismą esu iškviestas dėl to, kad gaudavau pinigus iš federacijos, paskui juos bankomate išgrynindavau ir nunešdavau į kabinetą, kuriame prie bendro stalo sėdėjo Antanas ir Donatas, – teisme kalbėjo A. Kovalenka. – Aš tiesiog dariau paslaugą – Donatas sakė, kad man bus pervesti pinigai, o aš turėsiu juos atnešti. Tuo metu nemaniau, kad darau kriminalą – manęs paprašė, o aš padariau. Per tuos 4-5 metus pasikeitė mano mąstymas, dabar iškiltų klausimas, kas tai per pinigai, bet tuo metu nesigilinau.“

Liudytojas sakė, kad visada pinigus atnešdavo į federaciją ir padėdavo „ant bendro stalo“. „Apie šiuos pinigus niekada nebuvo jokios kalbos“, – A. Kovalenka sakė, kad „už šį darbą“ per pusantrų metų negavo nė cento.

„Manau, kad A. Arėška žinojo apie šiuos pinigus, nes pro jo akis negalėjo praeiti tokie pavedimai“, – liudytojas pabrėžė, kad tiek su buvusiu federacijos generaliniu sektoriumi, tiek jo referentu palaikė draugiškus santykius ir net kartą kartu vyko į Baltarusiją. „O šiandien A. Arėška sako, kad manęs net nepažįsta“, – stebėjosi liudytojas.

Pinigai iš federacijos pateko ir į žinomo aktoriaus Ž. Trato asmeninę sąskaitą – į ją dar 2014 m. vasario 10 d. buvo pervestas 81 euras su centais, mokėjimo paskirtyje nurodant, kad už pasiruošimą tarptautinėms varžyboms.

„Donatas yra mano draugas nuo vaikystės, kai jis įsidarbino Lietuvos bokso federacijoje, labai juo didžiavausi, – teismo posėdyje kalbėjo aktorius. – Su A. Arėška susipažinau, kai iš jo ėmiau interviu apie ilgametį Lietuvos boksininką Algirdą Šociką – apie jį ketinau kurti filmą, A. Arėška jį gerai pažinojo ir jo pasakojimas man buvo labai naudingas.“

Ž. Tratas negalėjo paaiškinti, kodėl į jo asmeninę banko sąskaitą iš federacijos buvo pervesti pinigai. „2013-2014 m. man buvo labai sunkūs, kaip tik tuo metu baiginėjau mokslus, šiandien viską prisimenu per miglą, – sakė jis. – Tik iškviestas į policiją iš tyrėjos sužinojau apie šiuos pinigus – labai retai tikrinu savo banko sąskaitos išrašus, o čia dar tokia menka suma... Man tikrai labai sunku tokius dalykus prisiminti“.

Daugybėje filmų nusifilmavęs ir užsienyje karjeros siekiantis Ž. Tratas svarstė, kad į sąskaitą patekę pinigai galėjo būti jo draugo D. Mačiansko skola. „Per tiek metų visko buvo – tiek aš jam, tiek jis man skolino pinigų, juk draugaujame nuo vaikystės, važiuodavome ir į įvairias šventes, ir benzinui metėmės, ir restorane už užsakytą staliuką reikėdavo sumokėti, o aš tuo metu būdavau užsienyje ir negalėdavau, Donatas pagelbėdavo“, – sakė liudytojas.

Vis dėlto Ž. Tratas neatmetė galimybės, kad į jo banko sąskaitą pervestus pinigus galėjo išgryninti ir vėliau atiduoti savo draugui.

Ne ką daugiau apie į asmeninę banko sąskaitą patekusius pinigus teisme galėjo pasakyti ir žinomas sostinės verslininkas Tomas Čivilis – jis taip pat 81 eurą su centais išgrynino ir nunešė į federaciją.

„Esu buvęs federacijoje, ko gero, čia mane pasikvietė pinigų pervedimo klausimu, – kalbėjo jis. – Nenoriu susireikšminti, bet gyvenime turiu kuo užsiimti ir tikrai šių dalykų neatsimenu. Bet, ko gero, viską organizavo Antanas, o Donatas – padėjo. Tokia mano nuomonė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)