Nurodoma, kad aukų buvo iš viso 435 – 56 žuvusieji ir 379 sužeistieji. Apie didžiąją daugumą jų buvo pranešta rinkimų pirmąją dieną – spalio 20-ąją, sakoma JT Pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) ataskaitoje.

Aukų skaičius buvo didesnis nei per bet kurį ankstesnį balsavimą nuo 2009-ųjų, kai UNAMA pradėjo dokumentuoti civilių aukas. Pavyzdžiui, per didelių klastojimų aptemdytus 2014 metų prezidento rinkimus buvo nužudytas ar sužeistas 251 žmogus.

Per pusmetį prieš vėliausia balsavimą buvo nužudyti ar sužeisti beveik 500 žmonių; daugiau nei trečdalį jų sudaro moterys ir vaikai. Dar 245 asmenys dingo.

„Tyčiniai smurto veiksmai prieš civilius ir civilinius objektus, tokius kaip balsavimo centrai, taip pat beatodairiški išpuoliai griežtai draudžiami pagal tarptautinę humanitarinę teisę ir prilygsta karo nusikaltimams“, – pabrėžė UNAMA.

Kelios dienos iki rinkimų Talibanas keletą kartų įspėjo, kad ruošiasi pulti balsavimo centrus. Šis islamistų judėjimas tąsyk patarė rinkėjams pasilikti namuose, o kandidatams – pasitraukti iš rinkimų.

Per atakas, rengtas siekiant sutrukdyti balsavimui ir atbaidyti rinkėjus nuo dalyvavimo, talibai daugiausiai naudojo raketas, granatas minosvaidžius ir savadarbius sprogstamuosius užtaisus, pažymėjo JT misija.

Anot jos, už kruviniausią išpuolį – Kabule surengtą mirtininko sprogdintojo ataką, per kurią žuvo 13 žmonių, o dar 40 buvo sužaloti – atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Remiantis oficialia statistika, parlamento rinkimuose dalyvavo maždaug 4,2 mln. afganų, nors užsiregistravusių buvo beveik 9 mln. žmonių.

Įtariama, kad daugelis šių nebalsavusių rinkėjų iš tikrųjų buvo įregistruoti naudojus suklastotus asmens tapatybės dokumentus, kuriais ketino pasinaudoti sukčiai, kad prikimštų į urnas netikrų biuletenių.

Balsavimas vyko tris dienas, nes procesas strigo dėl problemų su neišbandytais biometrinių duomenų tikrinimo prietaisais, taip pat dėl dingusių ar nebaigtų rengti rinkėjų sąrašų.

Daugelis balsavimo punktų tuomet atsidarė vėliau nei planuota arba apskritai liko uždaryti.

Pietinės Kandaharo provincijos rinkėjams teko laukti savaitę, kad galėtų balsuoti, kadangi po vieno įtakingo policijos viršininko nužudymo buvo nuogąstauta, kad smurtas gali net suintensyvėti.

Vėliausi parlamento rinkimai, surengti trejais metais vėliau nei planuota, laikomi išbandymu prieš kitais metais numatytus prezidento rinkimus.

Šis balsavimas taip pat vadinamas svarbiu pasiekimu prieš šį mėnesį Ženevoje vyksiantį JT posėdį, per kurį Afganistanas bus spaudžiamas pateikti įrodymų apie „demokratinių procesų“ pažangą.

Rinkimų pirminių rezultatų paskelbimas buvo atidėtas iki lapkričio 23 dienos.