ECB anksčiau yra pranešęs, kad pagal streso testų rezultatus centrinis euro zonos bankas nustatys individualius kapitalo atsargos reikalavimus komerciniams bankams.

ECB taip pat teigė, kad 5,5 proc. bendro 1 lygio nuosavo kapitalo (CET1) rodiklis yra „patenkinamas“, tačiau L. de Guindoso komentarai rodo, kad centrinis euro zonos bankas gali reikalauti aukštesnio kapitalo atsargos rodiklio.

„Bankų su žemesniu nei 9 proc. CET1 rodikliu nepalankiausiomis sąlygomis kapitalo atsargos yra silpnos, tačiau vis dar patenkinamos“, - konferencijoje Briuselyje kalbėjo L. de Guindosas.

„Tie 12 bankų, valdantys beveik 40 proc. euro zonos bankų turto, turėtų sustiprinti kapitalo atsargas, siekiant susidoroti su ateities iššūkiais, todėl mes juos atidžiai stebėsime“, - tikino jis.

Tarp 12 bankų yra tokie milžinai, kaip „Deutsche Bank“, „BNP Paribas“ ir „Societe Generale“.

„Deutsche Bank“ streso teste buvo nustatytas 8,14 proc. CET1 rodiklis, „BNP Paribas“ - 8,64 proc., o „Societe Generale“ kapitalo atsargos nepalankiausiomis sąlygomis kristų net iki 7,61 proc. Prasčiausiai visoje euro zonoje pasirodė Italijos „Banco BPM“. Šio banko CET1 rodiklis streso teste sudarė tik 6,67 proc.

L. de Guindoso teigimu, tik maždaug 15 proc. turto valdo bankai, kurių kapitalo atsargos yra „stiprios“. Tokių bankų CET1 rodiklis streso teste nenukrito žemiau 11 proc.

Bankai, kurie turi sukaupę „pakankamai“ kapitalo atsargų, o jų CET1 rodiklis streso teste buvo tarp 9 ir 11 proc., valdo apie 45 proc. viso euro zonos bankų valdomo turto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)