Saugiu taku – ieškoti gardumynų

Rudenį graužikai būriuojasi ten, kur palankios žiemojimo sąlygos. Pirmiausia juos vilioja namų rūsiai, sandėliukai, į krūvas sumestos piktžolės, lapai, kitos sodo atliekos ir, žinoma, komposto dėžė.

Žiemą, kai laikinajame būste maistas baigiasi arba negailestingas šeimininkas išprašo iš pagalbinių patalpų, pelės pasklinda įvairiomis kryptimis, rausdamos tunelius sniege. Storas baltas sluoksnis slepia nuo kačių, pelėdų ir kitų grobuonių, tad jos jaučiasi saugios.

Peles vilioja mėgiamas patiekalas – stora sultinga jaunų medelių žievė apatinėje kamieno dalyje. O jei jos randa nepasodintų, tik įkastų pavasario laukiančių sodinukų, pasijunta kaip tikroje puotoje – apgraužia liaunus kamienus nuo šaknelių iki viršūnėlių. Skaniausia šiems gyvūnams yra obelų ir abrikosų žievė.

Kad žala būtų minimali, sklype neturi būti šiukšlių, lapų, augalų liekanų, piktžolių, kurių sėklos vilioja peles. Peršasi išvada: švarus sodas – mažiau graužikų!

Paprastos gynybos priemonės

*Po jaunais medeliais neturi augti piktžolės ar kitos žolės. Švarius, nuo piktžolių ir lapų išvaduotus pomedžius sumindykite.

*Medelių kamienus apriškite eglišakėmis. Tinka ir ruberoidas. Nors jis atrodo nelabai gražiai, bet 5–10 cm įkastas į žemę patikimai saugo jaunus augalus nuo smagurių. Ruberoidas – tamsi medžiaga, tad pavasario saulei pašildžius medelių žievė gali perkaisti. Kad to nenutiktų, jį nutepkite kalkėmis arba baltais dažais.

*Gerų rezultatų sulaukiama medelius apsupus pusmetrio aukščio skardos lakštais ir juos įspaudus į dirvą. Tarp kamieno ir skardinio cilindro turėtų likti 3–5 cm tarpas.

*Jokiu būdu nenaudokite polietileno plėvelės. Tokiam kategoriškam teiginiui yra dvi priežastys: smarkiai pakenksite augalui (kamienas pradės šusti), o graužikų ši medžiaga nesustabdys – sugrauš ir „ačiū“ nepasakys.

*Žiemą pristabdysite graužikų kelionę, jei sutrypsite sniegą po vaismedžiais ir palei visą sklypą. Tai geriausia daryti per atšilimą, kai jis drėgnas ir lengvai sutankinamas, taip pat gausiai pasnigus. Šį darbą patikėkite vaikams – ir jie, ir jūs patirsite daug džiaugsmingų akimirkų.

Nuodai – patikimas ginklas


Kad ir kaip liūdna, pelių, pelėnų ir žiurkių kartais prisiveisia tokia galybė, kad be cheminių preparatų išsiversti sunkoka. Jei pasisodinote jaunų medelių, be jokios abejonės, norėsite juos apsaugoti kuo patikimiau, ne „dalinėmis“ priemonėmis. Prekybininkai siūlo preparatus, į kurių sudėtį įeina ne tik nuodai, bet ir graužikus viliojančios skoninės medžiagos.

Kad nenukentėtų paukščiai ir kiti gyvūnai, reikia pasidaryti specialias šertuves. Iš plonų lentelių sukalami siauri, ilgi keturkampiai „vamzdeliai“ atvirais galais. Jie išdėliojami sode netoli tų vietų, kur pelės gali pridaryti daugiausia žalos. Į vidų įdedama užnuodyto masalo. Šertuvėse „maistas“ išlieka sausas ir ilgai nepraranda patrauklaus skonio bei kvapo. Žiemą ant viršaus užberiama sniego. Pelės „skanėstą“ užuodžia ir pasirenka būtent jį, o ne liauno medelio žievę. Pasivaišinusios jos žūva.

Naudodami šertuves išvengsite sąžinės graužaties dėl paukštelių mirties. Pavasarį nepamirškite šių „namelių“ surinkti ir giliai užkasti. Visai tikėtina, kad „lavonėlių“ nerasite, jei sode gyvena kurmis. Jis nepraleis progos užkrimsti pelienos ir sulaukti savo dienų pabaigos. Taigi nušausite du zuikius – atsikratysite ir pelių, ir kurmių. Pasistenkite, kad masalas liktų neprieinamas katėms ir šunims.

Dirbdami mūvėkite pirštines ir neleiskite dalyvauti vaikams. Šis kovos būdas liūdnas, bet efektyvus. Beje, vietoj medinių šertuvių galite naudoti ir nedidelės talpos plastikinius butelius nupjautais galais.

Naudodami šertuves su nuodais išvengsite sąžinės graužaties dėl paukštelių mirties. Pavasarį nepamirškite šių „namelių“ surinkti ir giliai užkasti.