„Pirmiausia, reikia pasveikinti eksperimentą, kuris absoliučiai nepavyko. Dalyvavo tik 55 proc. partijos narių, iš viso tik maždaug 20 tūkst. rinkėjų. Žinant kokius pinigus reikėjo išleisti tiems rinkimams organizuoti, tai atitinkamai aišku yra viena, kad tai nepasiteisino“, – sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, procesą būtų galima laikyti sėkmingu, jei būtų balsavę apie 100 tūkst. žmonių.

„Bet dabar, žinant, kad konservatorių elektoratas yra labai solidus ir gana stabilus, kalbant apie jo mobilizavimą, nieko neišėjo. Jūs žinote, kiek jie surenka balsų vienmandatėje apygardoje Seimo rinkimuose, tai čia – gal dešimtadalis. Mes nesame JAV. Jeigu vertintume lėšas , kurios išleistos, tai manau, kad šiandien tikrai niekas nesidžiaugia, nors šypsenos labai didelės buvo vakar nuotraukose“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jo nuomone, tokio proceso daugiau nekartos jokia partija ir patys konservatoriai.

„Manau, kad kaštai nepateisins rezultato, nes rezultatas yra joks, partija nutarė, kad jų kandidatas toks – viskas gerai, bet kam išleisti tiek pinigų“, – svarstė R. Karbauskis patikindamas, kad prieš pačius kandidatus jis nieko neturįs, ir gerbia juos abu.

Patys „valstiečiai“ į prezidento rinkimų traukinį neskuba.

„Mes laiku pristatysime savo kandidatą. Partijos suvažiavime jį patvirtinsime balsuodami. Pas mus dar net kėlimo nėra prasidėję“, – sakė R. Karbauskis.

Jis yra įsitikinęs, kad niekur jie nepavėluos.
„Mūsų – išskirtinė situacija. Žmonės mus vertins ne pagal tai, ką mes šnekame, o pagal tai, ką pavyksta padaryti. Šitoj vietoj mums nerizikinga“, – sakė R. Karbauskis.

Konservatorių lyderis procesą mato kitaip

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis sureaguodamas į pastabą, kad pirminiuose rinkimuose balsavo 55 proc. partijos narių, patikslino, kad maždaug tiek jų (53-56 proc.) visada dalyvauja partijos vidiniuose rinkimuose.

„Juo labiau, kad šį kartą buvo apsunkintos galimybės, net iš partiečių buvo reikalaujama asmens dokumento. Vyresnio amžiaus žmonės turėdavo grįžti ir pasiimti dokumentą, nebegrįždavo balsuoti. Nebuvo leidžiama balsuoti namuose“, – sakė G. Landsbergis.

Jam pasirodė juokingas argumentas, kad toks procesas neapsimoka.

„Mano supratimu, demokratija šiaip apsimoka. Mes demokratiškoje valstybėje gyvename. O jeigu jis plojimais pasitvirtins savo kandidatą savo „Agrokoncerno“ pasamdytoje salėje, aš nemanau, kad galėsime pavadinti, kad tai yra demokratinis procesas. Ne jam mokyti“, – sakė G. Landsbergis.

Jis nesureikšmino investicijų į pirminius partijos rinkimus dydžio.

„Kainavo kažkiek, kažkaip nepasakyčiau, kad tai labai brangu. Turbūt, buvo reikšmingesnė debatų organizavimo kaina, apie juos reikėjo informuoti. Bet turint galvoje, kad per visas platformas antruosius debatus žiūrėjo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, panašu, kad tai buvo naudinga. Galų gale, žmonės gavo tikrą politinę diskusiją – gilią, įdomią, kuri yra demokratijos pamatas“, – sakė G. Landsbergis.

Pirminiuose rinkimuose dėl to, kas bus TS-LKD remiamas kandidatas prezidento rinkimuose balsavo 8256 partijos nariai ir 12 621 partijai nepriklausantis asmuo. Iš viso juose dalyvavo 20 859 asmenys.

Rinkimuose 79 proc. balsavusiųjų palaikė Ingridą Šimonytę, 21 proc. – Vygaudą Ušacką.