„Kalbėsime apie grėsmes iš nedraugiškų šalių, apsvarstysime pasiekimus ir stengsimės priimti svarbiausius bendruomenės gyvavimui svarbius sprendimus“, – sakė Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Adas Jakubauskas.

Pasak kongreso organizatorių, vienos pagrindinių kongreso temų bus bendruomenės vieningumas ir konsolidacija, todėl į kongresą kviečiami ne tik regionų bendruomenių vadovai, tačiau ir visi kiti, kuriems rūpi bendruomenės ateitis.

Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 3 tūkst. totorių. Gausiausios totorių bendruomenės yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Vilniaus, Alytaus, Trakų, Varėnos rajonuose.

Totorių įsikūrimas Lietuvoje siejamas su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu. Pagrindinė totorių veikla buvo karyba, diplomatinė tarnyba, sargyba. Totoriai sudarė asmeninę Vytauto sargybą, kartu su juo dalyvavo Žalgirio mūšyje.

Totoriai tarnavo Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės kariuomenėje, dalyvavo Abiejų Tautų respublikos kariniuose žygiuose, Tado Kosčiuškos bei 1831 ir 1864 metų sukilimuose, 1918 metų Lietuvos nepriklausomybės kovose.