Anot Turkijos URM atstovo Hami Aksoy, atsakydama į JAV Iždo departamento sprendimą panaikinti sankcijas Turkijos teisingumo ir vidaus reikalų ministrams, Ankara imsis tokių pat veiksmų ir generalinio prokuroro Jeffo Sessionso bei krašto saugumo sekretorės Kirstjen Nielsen atžvilgiu.

Ankaros ir Vašingtono santykiai buvo įtempti nuo 2016-ųjų birželį įvykusio nesėkmingo perversmo ir net labiau paaštrėjo dėl dvejus metus trukusio vieno pastoriaus amerikiečio arešto Turkijoje.

Sankcijos „akis už akį“ principu buvo įvestos rugpjūtį, kai vyko vienas rimčiausių per visą NATO istoriją sąjungininkų ginčas, įsižiebęs, kai vakarinės provincijos Izmiro teismas, užuot paleidęs pastorių Andrew Brunsoną, liepos 25-ąją skyrė jam namų areštą.

Abiejų šalių santykiai pastebimai pagerėjo po A. Brunsono paleidimo spalio 12-ąją ir sugrįžimo į Jungtines Valstijas.

JAV buvo paskelbusios sankcijas Turkijos teisingumo ministrui Abdulhamitui Gului ir vidaus reikalų ministrui Suleymanui Soylu pagal 2016-aisiais priimtą Magnitskio įstatymą, pavadintą Maskvos kalėjime mirusio rusų advokato Sergejaus Magnitskio vardu.

Šis teisės aktas leidžia Vašingtonui bausti užsienio pareigūnus, siejamus su žmogaus teisių pažeidimais.

JAV Iždo departamentas penktadienį paskelbė savo tinklalapyje, kad tiek A. Gulas, tiek S. Soylu buvo išbraukti iš asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašo.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas rugpjūtį dėl A. Brunsono kalinimo taip pat padvigubino muitus importuojamam turkų plienui ir aliuminiui. Šis žingsnis sudavė stiprų smūgį Turkijos lirai.

Vienu ginčo momentu doleris kainavo septynias liras, tačiau nuo spalio vidurio Turkijos valiuta kiek atsigavo ir penktadienio vidurdienį jos kursas buvo apie 5,41 dolerio atžvilgiu.

Ankaros ir Vašingtono ryšius taip pat aštrino JAV atsisakymas išduoti Turkijai vieno Pensilvanijoje gyvenančio musulmonų dvasininko, kuris, kaip teigia turkų valdžia, įsakė nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą. Be to, amerikiečiai Sirijoje remia vieną kurdų grupę, Ankaros laikomą teroristine organizacija.

D. Trumpas ketvirtadienį aptarė su R. T. Erdoganu padėtį Sirijoje, abiejų šalių pajėgoms pradėjus drauge patruliuoti šiauriniame Sirijos mieste Manbidže pagal anksčiau šiemet pasiektą susitarimą.