Slidinėjimas yra vienas iš prabangesnių sportų, bet slides bei kitą inventorių galima išsinuomoti ir taip sutaupyti, o aprangą teks įsigyti patiems. Dalinamės patarimais, kaip išsirinkti drabužius žiemos pramogoms, kad nesusirgtumėte plaučių uždegimu ir išsaugotumėte sveiką galvą.



Apranga: renkitės kaip svogūnas



Pradedantieji neretai mano, kad svarbiausia nesušalti ir pasirenka sunkius, šiltus ir slidinėjimui visiškai nepritaikytus drabužius. Klaidą jie, žinoma, supranta greit, bet būna jau vėlu: prakaitas susigeria į drabužius, kurie jo neišgarina, tada pasidaro šalta, tikėtina, kad suriečia peršalimas, o slidinėjimo malonumo taip ir nepatiriama.



To išvengti galima apsirengus iš tinkamos medžiagos pagamintais sluoksniais. Kiek ir kokio storumo sluoksnių reikės būtent jums, labai priklauso nuo lauko temperatūros ir asmeninių poreikių. Vis dėlto daugiau lengvų sluoksnių paprastai būna geresnis sprendimas nei vienas ypač šiltas.



Pirmasis sluoksnis glaudžiasi prie odos. Jo funkcija – perduoti prakaitą nuo odos į išorinį sluoksnį. Antrasis sluoksnis šildo. Trečiasis – apsaugo. Jis neturi praleisti išorės drėgmės, privalo apsaugoti nuo vėjo ir išleisti į lauką garus. Be to, išorinis sluoksnis turi būti pakankamai tvirtas ir atsparus dėvėjimui.



Norint slidinėjant nesukti galvos dėl prakaitavimo, šalčio ir vėjo, rekomenduojama tinkamą aprangą rinktis nuo apatinių. Jeigu daug laiko žiemą praleidžiate gryname ore, o slidinėti vykstate ne vienam nusileidimui nuo kalno, rinkitės termo apatinius. Jie leidžia odai kvėpuoti ir lengvai praleidžia drėgmę į viršutinius sluoksnius, todėl kūnas išlieka sausas. Termo apatiniai užtikrina, kad net ir itin aktyviai sportuodami, nesuprakaituosite ir nesušalsite.

Slidinėjimo apranga


Batai ir kiti būtini aksesuarai



Prieš žiemos sezoną, patikrinkite inventorių ir batus, jei tokius jau turite. Batai neturėtų spausti, kojų trynimas neleis jums saugiai ir smagiai slidinėti. Ruošdamiesi kelionei nepamirškite pasiimti kepurės, pirštinių. Akiniai yra būtina apsauga akims kalnuose. Jie saugo nuo tiesioginių ir atsispindinčių saulės spindulių, vėjo, sniego ir šalčio.

Ne ką mažiau svarbus ir šalmas. Jis daugelyje šalių privalomas visiems, siūlome paisyti šios rekomendacijos.



Neretai slidininkai mėgėjai taip pasitiki savo sugebėjimais, kad net nuo sudėtingesnių trasų leidžiasi tik su kepure. Tačiau įvairios traumos – neretas slidinėjimo palydovas. Galvos traumos – vienos sunkiausių, todėl net ir patyrusiems slidininkams rekomenduojama nuo bet kokių trasų leistis dėvint šalmą.

Slidinėjimo apranga



Kalnų slidininkai slidinėja vilkėdami kombinezonus arba kelnes ir striukę. Ilgokai kombinezonai buvo populiaresni, nes geriau saugodavo nuo sniego, bet šiuolaikinės striukės apsaugo tikrai ne ką blogiau.

Slidinėti vilkint striukę ir kelnes patogiau, nes prireikus striukę galima nusivilkti. 

Kelnės gali būti normalaus ilgio arba ilgesnės. Ilgesnės geriau apsaugo nuo sniego, todėl galima rinktis bet kokio ilgio striukę. Jei kelnės bus normalaus ilgio, reiktų rinktis ilgesnę striukę.

Norint, kad slidinėti būtų patogu, slidininko kostiumas turi turėti kai kurias detales. Visi užtrauktukai turi lengvai užsitraukti ir atsitraukti, o jų pakabukai turi būti dideli ir neslidūs, kad būtų galima suimti nenusimovus pirštinių. Striukės užtrauktukas turi būti uždengtas, kad neprapūstų vėjas. 



Renkantis viršutinę slidinėjimo aprangą, svarbu rinktis ne tik patinkančią spalvą ar modelį, bet ir audinių savybes. Slidinėjimui skirta apranga turi gerai praleisti orą, saugoti nuo vėjo ir drėgmės. Speciali apranga apibūdinama dviem pagrindinėmis charakteristikomis - atsparumu vandeniui ir pralaidumu orui. Jas nusako specialūs matavimo vienetai, kurie nurodomi prie aprangos aprašymo.

Slidinėjimas su vaikais
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)