Nuo kitų metų dėl mokesčių ir pensijų reformų atlyginimai „ant popieriaus“ atrodys didesni, o dėl mažinamų gyventojų pajamų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų, atlyginimas „į rankas“ turėtų padidėti.

Tačiau alga iš tikrųjų didės tiems, kurie nedalyvaus „Sodros“ pensijų sistemoje, o nuo kitų metų visi, nekaupę II pensijų pakopoje, savaime bus įtraukti į kaupimą.

Nenorintieji turės patys pranešti „Sodrai“ apie nenorą kaupti. Taigi nuo naujųjų visi pataps pensijų kaupimo dalyviais, nebent patys to atsisakys.

Praėjusią savaitę buvo pristatyta bendra Finansų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „Sodros“ bei Valstybinės mokesčių inspekcijos kampanija „Kiek“, kurios metu visuomenei įvairiais būdais pateikiama informacija apie nuo 2019 m. įsigaliosiančias mokesčių ir pensijų reformas.

Pristatyta ir pajamų skaičiuoklė, kurioje galima pasiskaičiuoti, kaip kis pajamos „į rankas“, dalyvaujant „Sodros“ kaupime ir nedalyvaujant. Tačiau akylesni pažėrė kritikos šiai skaičiuoklei.

Jaučiasi apgautas

Daugiau nei 10 metų dirbantis komunikacijos srityje dirbantis Darius Buta stebėjosi, kaip informacija pateikiama visuomenei.

Jis nesuprato, kodėl pajamos „į rankas“, atskaičius mokesčius ir kaupiant pensiją, rodomos pačiame skaičiuoklės gale, nors tai ir yra aktualiausia informacija.

„Pažiūri į mokesčių reformos rezultatą ir apsidžiaugi – alga didės. Atsiprašai mintyse už visus bumbėjimus, pastatai save į kampą nuleidęs galvą.

Bet kampe yra laiko pagalvoti, pažiūrėti, gal ką praleidai. Ir Eureka!!!

Kaip normalioje banko sutartyje, taip ir valstybės siūlomoje algos skaičiuoklėje būtinai turi būti ta miela žvaigždutė, smulkus tekstas su visom velnių detalėmis.

Ne, ne tas viršuje ryškus aiškus skaičiukas bus reali alga į rankas, o tas, kur apačioje. Mažesnis.

Moralas? Reik žiūrėti į žvaigždutes. Net jei jos valstybės aiškiame paaiškinime apie tavo algą“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis, teigęs, kad jaučiasi kiek apgautas.

Jo pateiktose lentelėse išties matyti, kad pajamos „į rankas“, atskaičius mokesčius, įvedus 1500 eurų algą neto didės. 2019 m. tiek uždirbantis žmogus jau gaus 1539 eurus „į rankas“, 2020 m. – 1541 eurą, o 2021 m. – 1552 eurus. Ši informacija pateikiama viršuje išryškintoje eilutėje.
Tačiau iš tiesų suma, kuri bus gaunama kaupiant įmoką į pensijų fondą, pateikiama pačiame gale po brūkšniu.
Skaičiuoklės duomenys kaupiant iškart 3 proc.

D. Buta piktinasi, kad tokiu būdu žmonės yra specialiai klaidinami.

Skaičiuoklėje paspaudus mygtuką „Kaupsiu iš karto (3 proc. nuo atlyginimo)“ matyti, kad pajamos „į rankas“ nuo kitų metų bus mažesnės, 2019 m. jos sieks 1463 eurus į rankas, 2020 m. 1465 eurus, 2021 m. 1475 eurus.
Skaičiuoklės duomenys kaupiant palaipsniui

Jei pasirenkama kaupti palaipsniui didinant įmoką, t. y. 2019 m. skirti 1,8 proc. pensijų įmokai, 2020 m. – 2,1 proc. 2021 m. – 2,4 proc. ir t. t. iki 3 proc. sumos, gaunamos „į rankas“ bus kiek didesnės.
2019 m. toks asmuo neto gaus 1494 eurus, 2020 m. 1488 eurus, o 2021 m. 1491 eurą.

Tačiau visais atvejais, kad ir kokį pasirinkimą įvedus – kaupti iš karto, kaupti palaipsniui ar nekaupti išryškinta eilutė „Pajamos į rankas atskaičius mokesčius“ nesikeičia – joje skaičiai lieka tie patys.

Pastebėjo klaidų

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė pastebėjo ir dar daugiau skaičiuoklės trūkumų.

„Skaičiuoklėje duomenys nesikeičia, jei keičiamas pasirinkimas dėl papildomo kaupimo“, – pastebi ji.

Ji paaiškino, kad į langelį įvedus, tarkime, 1000 eurų atlyginimą „į rankas“, skaičiuoklė paskaičiuoja ir pateikia mokesčius. Tačiau pakeitus pasirinkimą dėl pensijų, skaičiai lentelėje nepasikeičia.

Jie keičiasi tik tada, jeigu iš svetainės išeinama, įeinama vėl ir iš naujo įvedamas pasirinkimas iškart nurodžius, kad bus kaupiama.
Daiva Čibirienė

D. Čibirienė taip pat pastebi, kad skaičiuoklė taiko visiems vienodą neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), neatsižvelgdama į Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą

Tikina, kad tikslas – tiesiog parodyti pajamas po mokesčių reformos

DELFI kreipėsi į Finansų ministeriją, paruošusią skaičiuoklę, kodėl išryškinta eilutė, kokia bus alga kaupiant pensiją, pateikta pačioje apačioje neišryškintu formatu.

Finansų ministerija pabrėžė, kad taip nuspręsta, nes skaičiuoklės tikslas – parodyti pajamas po mokesčių reformos.

„Esmė – parodyti, kaip keičiasi žmogaus pajamos „į rankas“ po priimtų darbo apmokestinimo pakeitimų, t. y. dėl perskaičiuotų ir sumažintų socialinio draudimo įmokų ir gyventojų pajamų mokesčio tarifų bei didinamos neapmokestinamuoju pajamų dydžiu suteikiamos naudos.

Tuo pačiu, siekdami aiškumo ir vientisumo bei suprasdami, kad žmogaus sprendimas dalyvauti papildomame pensijų kaupime taip pat turės įtakos pajamų „į rankas“ dydžiui, toje pačioje skaičiuoklėje pateikiame ir informaciją apie tokio kaupimo įmokos dydį ir galutinę pajamų „į rankas“ sumą.

Papildomam pensijų kaupimui skirta žmogaus pajamų dalis nėra mokestis – tai paties žmogaus nuosavybė, pajamos atsidėtos ateičiai“, – komentavo ministerijos komunikacijos skyrius.

Ministerija informavo, kad išsamią pensijų skaičiuoklę, kurioje bus sudaryta galimybė įsivertinti, kiek žmogus sukaups senatvei priklausomai nuo pasirinkimo dalyvauti papildomame pensijų kaupime, ruošia ir pristatys „Sodra“. Šią skaičiuoklę taip pat bus galima rasti svetainėje www.kiek.lt

Kilus daugiau klausimų – galima kreiptis telefonu

Finansų ministerija taip pat teigė, kad pajamų skaičiuoklė parengta darant tam tikras prielaidas, kurias galima susirasti jos interneto puslapyje.

Pavydžiui, skaičiuojant GPM, NPD taikomas darant prielaidą, kad asmuo neturi nustatyto 0–55 proc. darbingumo lygio.

„Sodros“ duomenimis yra virš 50 tūkst. dirbančių asmenų, kuriems turėtų būti taikomas individualus NPD dėl netekto darbingumo ar invalidumo. Galime sakyti, kad apie 95 proc. dirbančiųjų yra taikomas skaičiuoklėje pritaikytas NPD.

Riboto darbingumo asmenims taikomas didesnis NPD, nepriklausantis nuo pajamų lygio“, – teigė ministerija.

Ji pažymėjo, kad svetainėje www.kiek.lt yra paskelbta ne tik skaičiuoklė, bet ir nurodyti konsultuojančių žmonių kontaktai, kuriais galima gauti atsakymus individualiais atvejais, kurių neapima skaičiuoklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)