Ispaninio šalavijo sėklos pavadinimas „chia“ reiškia „aliejingas“. Ir jas prieš 5500 metų vartojo dar actekai ir gyventojai iš Centrinės bei Pietų Amerikos. O šiandien didžiausios ispaninio šalavijo sėklų importuotojos yra Argentina, Bolivija, Ekvadoras ir Peru, taip pat Australija ir Jungtinės Valstijos.

Ispaninio šalavijo sėklos yra svarbios kaip funkcinis maistas (funkcinis maistas skirtas stiprinti kurią nors organizmo funkciją arba profilaktiškai saugoti nuo ligų) ir kaip maistinis papildas. Šių sėklų kompozicija ir bioaktyvių maistinių medžiagų koncentracija priklauso nuo klimatinių sąlygų, geografinės padėties ir ekstrakcijos metodų. Jose yra 15–25% baltymų, 25–40% riebalų (iš kurių labai didelė koncentracija Omega-3 riebalų rūgščių), 41% angliavandenių, 21–41 % maistinių skaidulų, 90–93% drėgmės ir platus spektras polifenolių.

Baltymų kiekis ispaninio šalavijo sėklose priklauso nuo aplinkos, klimato ir agronominių faktorių. Unikali šių sėklų savybė yra ta, kad jose nėra gliuteno (arba glitimo) – taigi jas gali vartoti žmonės, sergantys celiakija. Pats baltymų kiekis ispaninio šalavijo sėklose yra didesnis nei ryžiuose, kukurūzuose, miežiuose ar avižose. Jose yra 18 amino rūgščių, įskaitant ir visas 9 nepakeičiamas amino rūgštis, omūsų organizmas negali pats sintetinti nepakeičiamųjų amino rūgščių, būtinų naujų baltymų gamybai, todėl jas būtinai turime gauti su maistu.

Chia sėklos

Riebalų kiekis ispaninio šalavijo sėklose varijuoja nuo 25 iki 40%, ir didžiąją dalį riebalų sudaro polinesočiosios rūgštys. Šiose sėklose dvigubai daugiau skaidulų nei sėlenose, 4–5 kartus daugiau skaidulų nei migdolų riešuose, sojoje, bolovinėje balandoje ar amarante. Skaidulos labai svarbios virškinamojo trakto ir širdies kraujagyslių sistemos ligų, diabeto, tiesiosios žarnos vėžio, inkstų akmenų, metabolinio sindromo prevencijai ir gydymui.

Ispaninio šalavijo sėklose yra didelis kiekis B grupės vitaminų: tiamino, riboflavino, niacino ir folinės rūgšties arba vitamino B9. Taip pat jose gausu kalcio, fosforo, natrio, magnio, yra geležies, cinko ir seleno.

Antioksidantai, esantys ispaninio šalavijo sėklose, veikia prieš bakterijas, virusus, mikrobus, mažina uždegiminius procesus, atlieka kepenų apsauginę funkciją, slopina aterosklerotinius pokyčius, neurodegenracinių ligų – Alzheimerio ir Parkinsono – pasireiškimą, apsaugo ir nuo širdies kraujagyslių ligų – infarkto, mažina aritmiją.

Taigi šios mažos sėklos tikrai galingos! Svarbiausias klausimas: kaip jas vartoti? Iš tiesų patariama ispaninio šalavijo sėklas vartoti sumaltas. Net 2 arbatiniai šaukšteliai nesmulkintų chia sėklų kiekvieną dieną, vartojant jas 10 savaičių, nepadidina Omega-3 koncentracijos, kai tas pats kiekis sumaltų chia sėklų reikšmingai padidina Omega-3 rūgščių kiekį. Apie jų poveikį uždegiminiams procesams ar ligų rizikos faktoriams, kol kas pagrįstų įrodymų nėra.

Ispaninio šalavijo sėklos gali padėti užtikrinti sotumo jausmą, mažinti kraujospūdį ir gliukozės koncentraciją.

Chia sėklos

Nesaugus ispaninio šalavijo sėklų poveikis galimas sergantiems gastroenterologinėmis ligomis, taip pat asmenims, alergiškiems sezamo ir garstyčių sėkloms.

Iki 50 g (6,5 valgomojo šaukšto) ispaninio šalavijo sėklų gali būti vartojamos saugiai. Jei norite įtraukti šias sėklas į savo mitybą, laikykitės šių rekomendacijų:

  • prieš jas valgydami būtinai pamirkykite vandenyje bent 10 min. Mirkytos sėklos įgauna želė konsistenciją ir gali būti įmaišytos į jogurtą, avižų košę, vaisių salotas ar pomidorų padažą. Tyrimai parodė, kad sėklos į save gali pritraukti 12 kartų daugiau vandens nei pačios sveria. Ši sėklų savybė gerina žarnyno sveikatą, nes tirpiosios skaidulos, esančios ispaninio šalavijo sėklose, sulėtina maisto perėjimą iš skrandžio į žarnyną. Kuo lėčiau maistas pereina iš skrandžio į žarnyną, tuo efektyviau jis suvirškinamas žarnyne.
  • Iš sausų chia sėklų galite paruošti pudingus: sausas sėklas galima užpilti augaliniu pienu (santykiu ½ puodelio sėklų: 2 puodeliai skysčio) arba vandeniu ir palikti per naktį. Ryte puodelyje bus tiršta ispaninio šalavijo sėklų masė, o pridėję priedų (uogų, riešutų arba vaisių) gausite puikų desertą ar sočius ir sveikus pusryčius.
  • Chia sėklomis galima pagardinti ir kepinius. Iki 25% aliejaus ar kiaušinio, kaip recepto sudėtinės dalies, gali būti pakeista išbrinkintomis chia sėklomis be jokio svorio, tūrio ar skonio poveikio galutiniam rezultatui. Duona, paruošta iš chia sėklų ar chia sėklų miltų, yra puikus skaidulų ir Omega-3 rūgščių šaltinis lyginant su duona, perkama prekybos centruose ir paruošta iš rafinuotų kvietinių miltų ar pilnagrūdžių kvietinių miltų. Duona su chia sėklų želė yra maistingesnė ir gali būti valgoma kaip funkcinis maistas.

Kaip matote, įtraukti šias sėklas į savo kasdieninę mitybą yra visai paprasta – nereikia galvoti naujų sudėtingų receptų. Užtenka jomis papildyti jau turimus receptus. O jų suteikiama nauda mūsų organizmui yra tikrai didelė!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)