Finansavimas paskirtas šešiems viešųjų pastatų renovacijos projektams, praneša Energetikos ministerija.

Įgyvendinant juos, bus atnaujinti du Panevėžio pataisos namų-atvirosios kolonijos bendrabučiai, administracinis pastatas bei vaikų darželį-lopšelį. Lėšas taip pat planuojama skirti Kauno apskrities viešosios bibliotekos pastato bei Respublikinio priklausomybės ligų centro pastato atnaujinimui. Iš viso šiems projektams finansuoti bus skirta daugiau nei 1,8 mln. eurų.

Šiame etape planuojama atnaujinti perš 20 tūkst. kvadratinių metrų valstybei priklausančių viešųjų pastatų ploto. Įgyvendinant renovaciją, atnaujinti viešieji pastatai turės pasiekti ne mažesnę nei C energinio efektyvumo klasę, be to, atnaujintuose objektuose galutinės energijos sąnaudos turės būti bent 30 proc. mažesnės.

Skaičiuojama, kad modernizavus šiuos pastatus, kasmet juose bus sutaupoma apie 1,2 gigavatvalandžių pirminės energijos, taip pat apie 305 tonomis CO2 ekvivalento sumažės į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

Artimiausiu metu, įvertinus paskutinius projektinius pasiūlymus, valstybės projektų sąrašą tikimasi papildyti dar bent keletu pastatų, dėl ko bendras atnaujintinas plotas gali dar daugiau padidėti.

Projektai finansuojami iš 2014-2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos 4 prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ 04.3.1-VIPA-V-101 priemonės „Valstybei nuosavybės teise priklausančių pastatų atnaujinimas“.

Prieš skiriant finansavimą, pastatų atnaujinimo rizikas įvertins UAB Viešųjų investicijų plėtros agentūra, kuriai paraiškos finansuoti projektą turės būti pateiktos ne vėliau kaip 2019 m. sausio 18 d.

Šešiais finansuotinais projektais bus prisidedama prie Energijos efektyvumo direktyvos Nr. 2012/27/ES reikalavimo kasmet atnaujinti ne mažiau kaip 3 proc. valstybei nuosavybės teise priklausančių šildomų ir/arba vėsinamų viešosios paskirties pastatų ploto.

Iki 2020 metų planuojama modernizuoti apie 365 tūkst. kv. metrų centrinės valdžios viešųjų pastatų. Tai leistų šiuose objektuose sutaupyti apie 60 gigavatvalandžių metinės priminės energijos kiekio, tai yra kasmet sutaupyti apie 3 mln. eurų.

Lietuva įsipareigojusi iki 2020 m. sutaupyti apie 11,674 TWh (teravatvalandžių) energijos - maždaug tiek energijos per metus suvartojama Lietuvos elektros sektoriuje.

Be viešųjų pastatų modernizavimo, įgyvendinamos kitos priemonės - susitarimai su didžiausiomis energetikos įmonėmis, didelių įmonių energijos vartojimo auditai, galutinių energijos vartotojų informavimas ir švietimas apie efektyvų energijos vartojimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją