Filipinuose antradienį siaučiant taifūnui liūčių sukelti potvyniai nuplovė daugybę tiltų, o stiprus vėjas nušlavė šimtus netvirtų namelių nuo žemės paviršiaus šiaurinėje šalies dalyje.

Gelbėtojų komandos atsargiai kasa žemės sieną, užgriuvusią viešųjų darbų kompleksą Natonino bendruomenėje Kordiljerų kalnų rajone.

„Jie kasa rankomis, nes (sunkioji technika) vis dar negali patekti, – sakė provincijos pareigūnas Edwardas Chumawaras naujienų agentūrai AFP. – Tebevyksta kelio valymo darbai.“

Gelbėtojams jau pavyko išgelbėti penkis žmones, incidento vietoje buvo rasti trijų žmonių palaikai. Dar 20 komplekse buvusių žmonių laikomi dingusiais.

Trečiadienį pasirodė dramatiškos išmaniaisiais telefonais darytos nuotraukos. Kai kuriose įamžintos sraunios patvinusios upės ir didžiulis gelžbetoninis tiltas, kurį nuplovė potvynio vanduo.

Smarkūs vėjai nuo medžių plėšė lapus, metalinius lakštus nuo namų stogų.

Specialistų komandos pradėjo vertinti „Yutu“ padarytą žalą daugiausiai gyventojų turinčioje Lusono saloje. Pranešama, kad taifūno nešamo vėjo greitis buvo 150 km per valandą, o gūsių greitis siekė 210 km per valandą.

Dauguma žuvusiųjų per audrą tapo nuošliaužų aukomis kalnuotose vietovėse. Tarp jų yra vienas tėvas su trimis mažamečiais vaikais, penkiametė mergaitė ir dar vienas vyras, pranešė policija.

Už nelaimių padarinių likvidavimą atsakingi Filipinų pareigūnai paskelbė, kad audra buvo silpnesnė nei ankstesnis pražūtingas taifūnas „Mangkhut“, užklupęs šalį prieš šešias savaites ir pražudęs daugiau nei 100 žmonių. Dauguma jo aukų žuvo per pražūtingą nuošliaužą Itogono kasybos regione.

Po mėnesį trūkusių musoninių liūčių šiaurės Filipinų kalnuotuose rajonuose susidarė palankios sąlygos nuošliaužoms.

Prieš audrą vietos valdžia Itogone evakavo mažiausiai 1 000 žmonių. Dar 9 tūkst. žmonių arčiau vandens gyvenančių žmonių patys paliko savo namus.

Į Filipinus kasmet atslenka vidutiniškai 20 taifūnų ir audrų, dėl kurių žūva šimtai žmonių, o dar milijonai niekaip negali išsikapstyti iš skurdo.

Filipinų pražūtingiausia audra laikoma 2013 metais smogęs supertaifūnas „Haiyan“, per kurį šalies centrinėje dalyje žuvo ar dingo daugiau kaip 7 350 žmonių.