Aljanso vadovas teigia, kad tai nekeis NATO pratybų scenarijaus, bet ragina Maskvą elgtis atsakingai.

Rusija vėl atmetė NATO įtikinėjimus, kad Aljanso pratybos yra gynybinės, ir pavadino jas antirusiškomis.

Didžiausios per 30 metų pratybos Norvegijoje ir visame NATO. Jose dalyvauja 50 tūkstančių karių, per 60 laivų ir šimtus orlaivių. NATO 2017 metais sustiprino pasirengimą apsaugoti Šiaurės Atlanto vandens kelią, gyvybiškai svarbų, kad Jungtinės Valstijos galėtų atsiųsti pastiprinimų į Europą ir atkūrė tuo besirūpinančią vadavietę.

„Galime Norvegijos žmonėms parodyti, kad Aljansas, jei prireiks, pajėgus atvykti į Norvegiją ir mums padėti“, – sako Norvegijos gynybos ministras Frankas Bakke-Jensenas.

NATO pakvietė Rusijos ir Baltarusijos stebėtojus į visas pratybas. Tačiau Aljansas sako, kad Rusija nuo pat Šaltojo karo pabaigos nėra pakvietusi Aljanso atstovų ištisai stebėti jokių savo pratybų – randa visokių išsisukinėjimų.

Ir dabar, nors NATO pabrėžia, kad mokymai vyksta toli nuo Rusijos sienos, Maskva širsta, esą nepaisant kerėpliškų įtikinėjimų, akivaizdu, kad jėgos rodymas – antirusiškas.

„Tokia politika, toks požiūris, kelia realią riziką, kad padėtis regione prastės“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Dabar Maskva ėmėsi dar vieno žingsnio, kuris, nors teisėtas, nustebino Norvegiją ir NATO. Aljanso pratybos buvo planuojamos penkerius metus, o Rusijai apie jas detaliai papasakota prieš kelis mėnesius, bet Maskva tik praėjusią savaitę informavo NATO, kad pati rengs pratybas tame pat Šiaurės jūros regione.

Ketvirtadienį ji pradės trijų dienų raketinius mokymus, ir perspėja neskristi į tam tikrus regionus.

Stebėtojai sako, kad šis Maskvos žingsnis geriau už bet ką rodo Šiaurės šalims, kad Rusijos grėsmė – ne prasimanymas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį sakė esąs įsitikinęs, kad ir Vakarų karinis aljansas, ir Rusija „elgsis pagarbiai“ vieni kitų atžvilgiu, rengdami karines pratybas vandenyse prie Norvegijos krantų.

Atvykęs į savo gimtąją Norvegiją, kur šiuo metu vyksta NATO pratybos „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), J. Stoltenbergas sakė, kad „tai nėra šaltojo karo padėtis“, ir pabrėžė, kad manevrų paskirtis yra „vien apsisaugoti, o ne provokuoti“.

Rusija buvo informuota NATO apie šias pratybas ir buvo pakviesta jas stebėti, bet sprendimas jas surengti vis tiek pykdo Maskvą.

Maskva perspėjo, kad gali būti priversta reaguoti į suintensyvėjusią NATO karinę veiklą. Rusija informavo, kad jos karinis laivynas planuoja išbandyti raketų tarptautiniuose vandenyse, netoli rajono, kur šiuo metu vyksta didžiausios nuo Šaltojo karo pabaigos Aljanso pratybos.

Rusijos raketų bandymai prie vakarinių Norvegijos krantų vyks lapkričio 1–3 dienomis. NATO pratybos, truksiančios iki lapkričio 7 dienos, vyksta vidurio ir rytų Norvegijoje, Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje ir Baltijos jūroje.

Tarp NATO ir Rusijos jau seniai tvyro didelė įtampa; Maskva tvirtina, kad Aljansas provokuojamai elgiasi šalia jos sienų.

„Tai yra būtinos pratybos“, turinčios „pasiųsti stiprų vienybės signalą“, žurnalistams sakė J. Stoltenbergas, atvykęs stebėti NATO manevrų, kuriuose dalyvauja apie 50 tūkst. karių iš visų 29 bloko šalių ir jo partnerių – Suomijos ir Švedijos. Pratybose dalyvauja 65 laivai, 250 orlaivių ir 10 tūkst. antžeminių mašinų. Per jas imituojamas scenarijus, kad „sąlyginis agresorius“ surengė ataką, keliančią pavojų Norvegijos suverenumui.

„Pratybas rengiame NATO teritorijoje“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.