Pasikeisti vairuotojo pažymėjimą iš užsienio į Lietuvą atvykę emigrantai atsiduria situacijoje be išeities – privaloma įrodyti, kad Lietuvoje esate pragyvenęs ne mažiau kaip 185 kalendorines dienas.

Mokėjo papildomus mokesčius

„Gyvenu Indonezijoje jau dvejus metus ir į Lietuvą vienam mėnesiui grįžau susitvarkyti biurokratinių dalykų: pasikeisti pasą, banko korteles, gauti įvairius išrašus bei pasikeisti laikiną vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt pasakoja Indonezijoje gyvenanti Viktorija Panovaitė.

Ji prisimena, kad apie reikalavimą gyventi Lietuvoje pasidomėjo anksčiau, todėl registravo gyvenamąją vietą Lietuvoje ir gyvendama užsienyje „Sodrai“ mokėjo visus Lietuvos gyventojui priklausančius mokesčius, kad atvykusi į Lietuvą galėtų iš karto pasikeisti „teises“.

Viskas nebuvo taip sklandu, kaip mergina planavo – tik atėjusi pasikeisti vairavimo pažymėjimo, ji sužinojo, kad mokesčius mokėjo veltui, nes 185 dienos yra skaičiuojamos per kalendorinius metus. Ji gyvenamąją vietą Lietuvoje registravo praėjusiais metais, o šis laikotarpis gauti teises nebesiskaito prasidėjus naujiems kalendoriniams metams. Tai reiškia, kad gyvenamąją vietą deklaravus Lietuvoje, anksčiausiai teises galima gauti liepos mėnesio pradžioje.

„Dar būdama Indonezijoje, pusmetį prieš grįždama savo gyvenamąją vietą deklaravau Lietuvoje. Tai padariau tam, kad atvykusi iš karto galėčiau pasikeisti „teises“. Tai man kainavo nemažai mokesčių, kurių gyvenant užsienyje nepriklauso mokėti. Deja, tik atvykusi į šalį sužinojau, kad visus mokesčius mokėjau veltui, nes šeši mėnesiai skaičiuojami per kalendorinius metus, o mokesčius mokėjau praėjusiais metais“, – emigrantės patirtimi dalijosi Viktorija.

Reikalauja visose bendrijos narėse

185 dienų reikalavimas taikomas ne tik Lietuvoje – Europos Sąjungai (ES) ar Europos ekonominei erdvei (EEE) priklausančių šalių gyventojams taip pat taikomos nacionalinės vairuotojo pažymėjimų išdavimo nuostatos.

„Įprastinės gyvenamosios vietos fiksavimas registre užtikrina, kad vairuotojo pažymėjimą išdavusi šalis garantuoja, jog asmuo valstybei bus pasiekiamas, bus galima gauti informacija, reikšminga teisės vairuoti ribojimui. Jeigu pilietis nuolatos gyvena užsienyje, jį bus sunku pasiekti, todėl dėl vairuotojo pažymėjimo keitimo jis turi kreiptis į valstybės, kurioje nuolat gyvena, vairuotojo pažymėjimus išduodančią instituciją“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt sako „Regitros“ komunikacijos specialistė Emilija Bardauskienė.

Vairuotojo pažymėjimas

Reikia įrodyti ryšius su Lietuva

Regitra“ paaiškina, kad Lietuvoje ir kitose ES bei EEE valstybėse vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti tuomet, kai asmens gyvenamoji vieta yra deklaruota būtent toje šalyje ir ten gyvenama bent 185 dienas kiekvienais kalendoriniais metais. „Regitra“ informaciją apie asmenis, kurie Lietuvą kaip gyvenamąją vietą yra deklaravę ne mažiau kaip 185 dienas, gauna automatiškai iš Gyventojų registro.

„Vis dėlto jei asmens gyvenamoji vieta nėra deklaruota Lietuvoje arba mažiau kaip 185 dienas, galimas ir kitas būdas – pasirinktu dokumentu pagrįsti asmeninius ar darbo ryšius su Lietuva“, − tinklaraščiui detalizavo „Regitra“.

Jeigu dirbate Lietuvoje, ryšius su šalimi „Regitroje“ galima pagrįsti darbo sutartimi, individualios veiklos pažyma, verslo liudijimu, darbo biržos išrašu ar kitais darbo santykius įrodančiais dokumentais.

Studentams ar moksleiviams iš Lietuvos, kurie mokosi užsienyje, ar moksleiviams iš užsienio, kurie mokosi Lietuvoje ne mažiau nei 6 mėnesius, reikėtų pateikti dokumentus iš mokymo įstaigos, išverstus į lietuvių kalbą.

Jeigu išvykote atlikti apibrėžtos trukmės užduotį ar profesinę praktiką, reikėtų pažymėjimo iš įmonės apie komandiruotę ar praktikos sutarties. Jeigu gyvenate arba dirbate užsienyje, tačiau nuolat sugrįžtate į Lietuvą dėl asmeninių ryšių − čia gyvena sutuoktinis, nepilnamečiai vaikai, artimųjų ligos atveju ar kitais atvejais, tai galima pagrįsti pažyma apie šeimos sudėtį iš Registrų centro.

Viktorijai pavyko rasti išeitį pateikus Darbo biržos knygelę. Tiesa, šis dokumentas tiko ne iš karto, o tik tada, kai ji buvo įtraukta į Ligonių kasų sąrašus. Ši procedūra merginai užtruko 5 darbo dienas.

Reikalavimai keisis

„Regitra“ neatmeta galimybės, kad reikalavimai išduoti vairavimo pažymėjimus jau kitais metais keisis. Rugsėjo 27 d. Seimas priėmė įstatymą dėl Kelių eismo, arba vadinamosios Ženevos konvencijos, suteiksiančios galimybę Lietuvos gyventojams vairuoti automobilius daugiau nei 50-yje pasaulio šalių. Ši konvencija palengvins lietuvių keliones tokiose šalyse kaip Japonija, JAV, Naujoji Zelandija, Tailandas ir kitos šalys.

Dabar Lietuva yra prisijungusi tik prie Vienos konvencijos. Tai reiškia, kad lietuviškas vairavimo pažymėjimas galioja ES ir EEE priklausančiose valstybėse bei kitose šalyse, įsipareigojusiose pripažinti ir prie Vienos konvencijos prisijungusias šalis. Šių šalių sąrašas pateikiamas čia.

„Lietuvai prisijungus prie abiejų konvencijų, būtų tikslinga išduoti ir tarptautinius vairuotojo pažymėjimus. Tam pirmiausia reikėtų pakeisti Vairuotojo pažymėjimų išdavimo taisykles bei atlikti kitas procedūras. Jei viskas klostytųsi sklandžiai, tikėtina, kad tai truktų apie vienerius metus“, − sako „Regitros“ atstovė.

Pašnekovė Viktorija taip pat tikisi, kad dabar emigrantams nepatogūs reikalavimais pasikeis ir ateityje, baigus galioti vairavimo pažymėjimui, jau patirtos problemos nepasikartos.