G. Pedersenas šiuo metu užima Norvegijos ambasadoriaus Kinijoje postą, o anksčiau yra dirbęs šalies pasiuntiniu Jungtinėse Tautose.

„Man malonu informuoti, jog ketinu paskelbti apie pono Geiro Perdersono paskyrimą mano Specialiuoju pasiuntiniu Sirijai. Priimdamas šį sprendimą daug konsultavausi, taip pat ir su Sirijos Arabų Respublikos vyriausybe“, – rašoma A. Guterreso laiške, kurį matė AFP.

„Ponas G. Perdersenas palaikys Sirijos (konflikto) šalis padėdamas ieškoti inkliuzyvaus ir patikimo politinio sprendinio, kuris atitiktų Sirijos žmonių demokratinius lūkesčius“, - priduriama jame.

Laiške taip pat dėkojama specialiojo pasiuntinio postą paliekančiam Staffanui de Misturai „už daugiau nei ketverius metus trukusias bendras pastangas ir indėlį siekiant taikos Sirijoje“.

Praėjusį savaitgalį Stambule susitikę Turkijos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai paragino rasti politinį Sirijos konflikto sprendinį ir įtvirtinti ilgalaikes paliaubas Idlibe – paskutiniame svarbiame sukilėlių bastione.

Lyderiai taip pat paragino suformuoti komitetą, kuris iki metų galo parengtų būsimą Sirijos konstituciją ir tokiu būdu sudarytų sąlygas organizuoti laisvus ir sąžiningus rinkimus šioje karo nuniokotoje šalyje.

Italų ir švedų kilmės diplomatas S. de Mistura JT pasiuntiniu Sirijai buvo paskirtas 2014 metų vasarą. Spalio viduryje jis paskelbė, jog dėl „visiškai asmeninių priežasčių“ nusprendė atsistatydinti.

2011 metų kovą sukilimu prieš prezidentą Basharą al Assadą prasidėjęs Sirijos konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 360 tūkst. gyvybių. Ilgainiui jis peraugo į niokojantį karą, padalijusį šalį į režimo, sukilėlių, džihadistų ir kurdų pajėgų kontroliuojamas įtakos zonas bei įtraukusį pasaulio galybes.